Genre

Hvad angår genre, er Jan Sonnergaards ”William” en typisk moderne novelle, som desuden er meget karakteristisk for Sonnergaards forfatterskab i 1990’erne. Det var forfatterens ambition, at prosaen skulle være rå og realistisk og vise samfundet og dets problemer, som de var. Han mente nemlig, at samtidens litteratur var blevet for 'ufarlig'.

Det er en ambition, der tydeligt kan aflæses i ”William”. Novellen er bygget op omkring realistiske og detaljerede beskrivelser af både miljøer og personer. Det rå islæt er gennemgående for hele novellen, hvor vi får deltaljeret indsigt i det ulige magtforhold mellem jegfortælleren og Ulla samt i Williams grufulde fortid, hvor andre mennesker ødelagde ham. 

Realismen understreges også ved, at handlingsforløbet er åbent. Det ser vi ”William” ved, at vi ikke kan regne ud, hvad der vil ske for personerne. Det er først til allersidst, at sammenhængen afsløres. 

Derudover begynder novellen midt i en begivenhed (in medias res) og har til sidst en åben slutning, der afslører forbindelsen mellem Ulla og William, men stadig lader den være op til fortolkning og overvejelse. 

Dette er alt sammen typisk for den moderne novelle. Det har den virkning, at vi selv skal afkode forholdet og forbindelsen mellem Ulla og William og tænke over de dybereliggende tematikker.

 ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind