DHO om vikingetiden

I følgende afsnit kan du finde hjælp og inspiration til, hvordan du kan opbygge en problemformulering til en DHO om vikingetiden. Derudover hjælper vi dig også med, hvordan du kan få både Dansk- og Historiefaget tilstrækkeligt med i din opgave. 

Søger du en mere bred viden om DHO, herunder de formelle krav, opbygning af opgaven, sprog og formidling samt eksempler på forskellige opgaver, kan du læse om det hele i vores DHO-bog

1) Nationalromantikkens kulturelle brug af vikinger og vikingetiden

Vikingetiden og vikinger blev ofte brugt i en skønlitterær sammenhæng i  nationalromantikken i Danmark. I løbet af 1800-tallet kunne nogle forfattere nemlig bruge vikingetiden til at påpege en storhed og styrke i den danske befolkning og nation, der netop havde tabt både i Napoleonskrigene og i 1864 til tyskerne. Derfor påpegede en del forfattere i løbet af 1800-tallet, at danskerne besad en vikingeånd, fordi den kunne forbindes med en vis overlegenhed og styrke. Vikingetiden blev således brugt til at kompensere for Danmarks krigsnederlag i 1800-tallet. Nationalromantisk litteratur fra Danmark kan derfor bruges som gode eksempler på at vise, hvordan vikingetiden blev brugt til at fremstille danskerne og Danmark, der havde brug for en mental genoprejsning.  

Eksempel på en problemformulering til dette emne:

Hvordan og med hvilket formål skildres vikinger eller vikingetiden i udvalgte tekster fra nationalromantikkens skønlitteratur, og hvordan hænger det sammen med den viden, vi på nuværende tidspunkt har om vikingetiden?

Til dette eksempel kunne man f.eks. tage udgangspunkt i nationalromantikken som litterært fænomen i Danmark og udvælge et par skønlitterære tekster derfra, som bruger vikingetiden i en nationalromantisk kontekst. Det kunne f.eks. være udvalgte tekster af Adam ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind