Vikingetiden

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå vikingetiden, som varede fra ca. år 800 - ca. 1050.

Du vil her kunne læse og få et godt overblik over de vigtigste begivenheder i Skandinaviens historie i denne periode. Vikingetiden skiller sig ud fra den øvrige europæiske historie og har derfor ofte en central plads i historieundervisningen. 

Du kan f.eks. bruge dette kompendium, hvis du skal forberede dig til eksamen, eller hvis du skal skrive en opgave om vikingetiden.  

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå:

Du kan også læse vores noter til vikingetiden, som giver et hurtigt overblik over de vigtigste begivenheder i løbet af vikingetiden. 

 

Uddrag fra siden om vikingetogternes udvikling:

Fra små og korte togter til massebevægelse og bosættelser

I begyndelsen af 800-tallet var togterne relativt små og kortvarige og tog omkring et halvt års tid. I løbet af 800-tallet udviklede vikingetogterne sig til massebevægelser, og mod slutningen af århundredet begyndte hære og bander at overvintre på de erobrede steder. Dette førte senere til, at vikingerne i løbet af 870’erne erobrede lande, hvor de kunne slå sig ned som bønder, særligt i det nordøstlige England, men også i bl.a. Normandiet. I løbet af 900-tallet begyndte antallet af vikingetogter at falde, fordi de nu begyndte at overvintre og bosætte sig i udlandet. 

Bosættelse som forsvar mod vikingerne

I begyndelsen af 900-tallet ændrede vikingetogterne karakter, fordi vikingerne i stigende grad begyndte at bosætte sig de steder, de kom til. Enkelte steder blev de endda brugt som forsvar mod andre vikinger, der tog på togt. Et eksempel på, hvordan vikingernes bosættelse kunne bruges til at bekæmpe andre vikinger, er, da den danske vikingehøvding Rollo i 911 overtog det franske...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vikingetiden

[16]
Bedømmelser
 • 20-05-2022
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtigt gode og udførlige noter. Har brugt den som en del af mine eksamensforberedelse, og de har hjulpet mig en del!
 • 22-09-2023
  Givet af HF-elev på 1. år
  Den er virkelig god som brug af noter og til at supplere opgaver Historie B
 • 23-01-2024
 • 12-06-2023
  Givet af 3.g'er på STX