Tyngde

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Tyngde”. Novellen er skrevet af Jens Blendstrup i 2007 og udgivet i novellesamlingen Pludselig flæben.

Du får et resumé af teksten, og du får nogle arbejdsspørgsmål, som du kan bruge til at få hul på den på egen hånd. Derefter gennemgår vi de centrale elementer i analysen. Til sidst får du også hjælp til fortolkning og perspektivering

Novellen indgik ved skriftlig eksamen i Dansk A på HHX den 4. juni 2020. Vi giver dig hjælp til at starte din opgave på en god måde. Du kan dog sagtens bruge analysehjælpen til at arbejde med novellen i en anden sammenhæng.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Titlen henviser til modsætningen mellem tyngde og lethed

Titlen ”Tyngde” har en dobbelt betydning. Det samme har modsætningen mellem tyngde og lethed, som spiller en stor rolle i novellen. 

Den ene betydning er konkret: ”Tyngde” henviser til noget tungt, som rent fysisk tynger folk ned. I novellen tynger Nikolaj fysisk Lulu ned ved at binde diverse tunge genstande fast til hendes krop, fordi han synes hun er for let. Vægtene gør hende fysisk tungere, indtil en dag, hvor et blybælte får hende til at synke ned i sandet på stranden. 

Den anden betydning er billedlig: Her henviser ”Tyngde” til alvor, tungsind og bekymringer. Lethed er omvendt et billede på glæde, latter og et ubekymret sind. Nikolajs forsøg på at tynge Lulu ned er altså et forsøg på at gøre hende mere alvorlig og bekymret. 

Du kender måske udtrykket ’en byrde blev løftet af mine skuldre’. Det betyder, at man bliver fri for en bekymring. Nikolaj gør det modsatte – han bebyrder Lulu med alle sine bekymringer, indtil hun er lige så tungsindig som ham. 

Titlen henviser på den måde til den dobbelte betydning af tyngde og lethed, der er på spil i novellen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tyngde

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.