[0]

Tine

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke Tine (1889) af Herman Bang. Romanen skildrer en ung kvindes ulykkelige skæbne på baggrund af en national tragedie, nemlig Danmarks krigsnederlag i 1864. Handlingen udspiller sig på den sønderjyske ø Als i det år. 

Analysehjælpen giver dig hjælp til udvalgte elementer i romanen. Vi giver dig også tips til at skrive større skriftlig opgave som fx DHO om Tine. Vi anbefaler, at du starter med at læse vores arbejdsspørgsmål.

Analysehjælpen indeholder:

Sådan bruger du analysehjælpen.

Uddrag

 Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp.

Kapitel 2

Kapitel 2 skildrer folks chok, da den danske hær opgiver at forsvare fæstningsværkerne ved Dannevirke. Kapitlet kaldes af og til for “Dannevirkenatten”.

Baronen, der kun har én arm, holder selskab for egnens fine herrer. Der er blandt andet doktoren, kapellanen, provsten og en ung student, der ikke skal deltage i krigen på grund af en skadet hånd. Det store samtaleemne er krigen mod Preussen og Østrig, som er brudt ud for få dage siden. 

Først er stemningen opløftet og fuld af kampgejst på Danmarks vegne. Det bliver forstærket, da dagens avis kommer. Provsten læser højt af en patosfyldt artikel skrevet af en journalist, der befinder sig ved Dannevirke. Journalisten spår et dramatisk slag og sejr til Danmark. Herefter holder provsten, baronen og student Klint svulstige og nationalromantiske taler. 

Men stemningen skifter til chok, fortvivlelse og skam, da Bølling ankommer og via Tine fortæller, at den danske hær har forladt Dannevirke. Hæren har d. 5. februar 1864 opgivet af forsvare Danmarks sydligste grænse og de gamle fæstningsværker, der ifølge sagnet blev grundlagt af Gorm den Gamles kone, dronning Thyra. I stedet trækker hæren sig op til Dybbøl, som er tæt på Als. 

Herefter er det, som om alle i lokalet går i opløsning. Selv sproget går i opløsning ... 

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tine

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.