[11]

Taler med politisk holdning

Her får du hjælp til at analysere Line Knutzons 1. maj-tale "KAMMERATER...ARTER...ARTER...ARTER..." fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX , den 19. maj 2020. Udover hjælp til analyse kan du finde et overblik over tekstens synspunkter, samt idéer til fortolkning og perspektivering.

Fakta om teksten

Titel: KAMMERATER...ARTER...ARTER...ARTER...
Afsender: Line Knutzon
Udgivelse og dato: 1. maj 2017
Genre: Tale

I 2017 bad Politiken den danske dramatiker Line Knutzon om at skrive en 1. maj-tale til nationen, hvilket resulterede i denne tekst og video. Knutzons tale berører nogle af de klassiske temaer for en 1. maj-tale, men har dog en usædvanlig sproglig stil, hvor humor og ironi er centrale elementer.

Uddrag

Her er et uddrag af vores opgavehjælp:

Kommunikationssituationen er meget usædvanlig for en 1. maj-tale

Den klassiske 1. maj tale bliver holdt for en stor forsamling af mennesker på en udendørs scene, hvilket fx kan ses på 1. maj-talerne i Fælledparken i København, som typisk er de mest berømte i Danmark. 

Dette står dog i skarp kontrast til Line Knutzons 1. maj tale, som hun holder hjemme fra sin egen stue (men som dog bliver filmet og transskriberet, så den alligevel når ud til et større publikum i praksis). 

Det er en vigtig pointe, at Knutzon faktisk selv italesætter den usædvanlige kommunikationssituation i sin tekst. Det ser vi allerede i titlen på talen, hvor tilføjelsen “...ARTER...ARTER...ARTER…” skal henlede tanken på et ekko som kan opstå i et helt tomt rum. Alternativt kunne det dog også være et forsøg på at efterligne det ekko, som højtalerne ved en stor udendørs scene kan give.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Taler med politisk holdning

[11]
Bedømmelser
 • 14-11-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  hjalp mig med en opgave jeg aldrig kunne have startet på hvis ikke jeg havde haft denne som inspiration!!
 • 07-12-2021
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
 • 29-08-2021
 • 04-05-2021
  Givet af 3.g'er på STX