Tårer af Tove Ditlevsen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen "Tårer” af Tove Ditlevsen. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten, baggrundsinformation og hjælp til at fortolke og perspektivere teksten. 

Præsentation af teksten

Titel: Tårer
Forfatter: Tove Ditlevsen
Genre: Novelle

Tove Ditlevsen var en dansk digter og forfatter, der levede fra 1917 til 1976. Hun udgav både digte, noveller og romaner og blev især kendt for sine personlige og selvbiografiske tekster. 

Ditlevsens noveller handler ofte om livets hårde perioder og om familieliv præget af et følelsesmæssigt underskud. Det er “Tårer” et godt eksempel på. I novellen formår en ung mand ikke at flytte hjemmefra, selvom han er blevet myndig og egentligt er klar til at løsrive sig. Han fastholdes i sit barndomshjem af sin mors vrede og tårer. 

Uddrag fra analysehjælpen:

Herunder finder du et uddrag fra vores analysehjælp til "Tårer" af Tove Ditlevsen:

Ruth og moren er hinandens modsætninger

Hovedpersonens kæreste, Ruth, udgør en markant kontrast til moren. Hun er alt, hvad moren ikke er for sønnen: 

Han længtes pludselig efter Ruth, denne sunde, glade, kønne pige, der ikke hade noget plys-og klunkehjem fyldt af arvestykker, familieportrætter og traditioner - og ingen mor, der ofrede sin og andres lykke for en falsk moral.

Ruth er ubekymret, glad, og hun er styret af sine egne ønsker frem for forældede normer for, hvordan man bør leve. På den måde er hun en tydelig modsætning til moren. Moren repræsenterer det bekymrede, det ulykkelige, det konservative og begrænsende, mens Ruth repræsenterer det sunde, det lykkelige, det ungdommelige og det frie liv. 

Kontrasten mellem moren og Ruth understreges i novellens slutning. Her hører vi, at Ruth har besluttet sig for at flytte væk med børnene. Det viser, at Ruth ikke lader normer diktere, hvordan hun skal leve sit liv. Hun vil hellere gå fra sin mand og leve som alenemor (hvilket var temmelig atypisk i 1944) leve i et trist og konservativt hjem. Dermed formår hun at gøre netop det, som sønnen ikke formår: Hun frigør sig fra hjemmet, moren og sønnen.   

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tårer af Tove Ditlevsen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.