Eksempel

Her kan du se et eksempel på en SWOT-analyse. Eksemplet er en hjælp til dig, der er i tvivl om, hvad en SWOT-analyse er, eller gerne vil have en skabelon for SWOT-analysen til at komme i gang.

I eksemplet starter vi med at analysere de interne og eksterne forhold og sammenfatter det til sidst i en SWOT matrice.

Eksemplet tager udgangspunkt i virksomheden Louis Nielsen og eksemplet er udarbejdet i februar 2024. 

 

Her er et uddrag fra eksemplet: 

Optikerbranchen i Danmark er kendetegnet af Louis Nielsen som er markedsleder, samt Synoptik og Profil Optik der er markedsfølgere. Derudover er der en række lidt mindre aktører, fx Thiele, Nyt Syn, Smarteyes (som dog siden 2022 er ejet af Synoptik) og CrossEyes. 

Synoptik har i Danmark en årlig omsætning på 802 mio. DKK og har 103 butikker. Synoptiks hovedejer er Luxottica, som er verdens største optikerkoncern. Luxottica ejer både butikker, men også kendte brands som Ray-Ban og Oakley. Da Synoptiks regnskab dækker over salg i både Danmark, Sverige og Norge, er der ikke offentliggjort et overskud for den danske forretning. Hvis man fordeler overskudet forholdsmæssigt efter andelen af dansk omsætning kan overskuddet i 2022 for den danske forretning anslås til 66 mio. DKK. (Overskudsgrad estimeret til 8,2 %)

Profil Optik havde i 2022 en omsætning på 765 mio. DKK fordelt på 112 butikker og et overskud efter skat på 56 mio. DKK. (Overskudsgrad 7,3 %)

Thiele havde i 2022 en omsætning på 298 mio. DKK fordelt på 85 butikker og et overskud efter skat på 21 mio. DKK. (Overskudsgrad 7 %)

Optikerbranchen kan altså kategoriseres som differentieret oligopol. 

Adgangsbarrieren for at åbne en ny optikerkæde er høj, da det kræver en stor investering i at åbne et detailkæde med tilstedeværelse i hele Danmark. Derudover kræves det lovgivningsmæssigt, at der er mindst en optiker ansat i hver butik, og det kan være en udfordring, da ledigheden blandt optikere er enormt lav. Men adgangsbarrierne for at åbne en enkelt optikerbutik er lav, da en optiker med en relativ lav investering kan åbne en butik under den frivillige kæde Nyt Syn, der i dag har 67 butikker. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind