Analyse

Her finder du grundig hjælp til analyse af artiklen ”Stop det grove sprog i DRs børneudsendelser”, skrevet af Marianne Rathje og udgivet i Berlingske 25/4 2015. Vi går i dybden med teksten og kigger nærmere på argumentation, sprogbrug og virkemidler. Du får også en vurdering af skribentens argumentation. Alt dette finder du på de næste sider i webbogen.

Fokus i analysen er især appelformerne, etos, logos og patos. Marianne Rathje bygger sin troværdighed op ved at spille på sin stilling som sprogforsker og ved at inddrage personlige erfaringer. Dette kaldes appel til etos. Hun taler til modtagernes fornuft (appel til logos) ved hjælp af statistik og ved at stille spørgsmål. Disse to appelformer er de dominerende i teksten, men også appel til patos er i spil på en vigtig måde.

I anden del af analysehjælpen ser vi på de sproglige virkemidler i artiklen. Det gælder skribentens skrivestil og ordvalg samt brugen af retoriske spørgsmål og gendrivelse. De retoriske spørgsmål er indirekte med til at lede læserne i skribentens retning, og gendrivelserne imødegår nogle modargumenter i forhold til Rathjes synspunkter. Læs meget mere på de følgende sider.

Arbejdsspørgsmål

Her får du nogle spørgsmål, som du kan bruge til at komme i gang med analysen og få lukket teksten op. Det er vigtigt at øve sig i at analysere, og det hjælper arbejdsspørgsmålene med. Du kan naturligvis finde mulige svar på de næste sider.

Argumentation og appelformer

Hvordan virker det overbevisende på modtagerne, at Rathje bruger statistik om antallet af bandeord?

Hvordan bruger Rathje modsætningen mellem Busters Ve...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind