Laokoon-gruppen

Her får du en grundig analyse og fortolkning af skulpturen Laókoon-gruppen, også kendt som Laókoon og hans sønner. Til slut perspektiveres skulpturgruppen til et maleri fra barokken, El Grecos Laócoon fra 1614.

Præsentation

Laókoon-gruppen er et af de mest beundrede og avancerede kunstværker fra antikken. Skulpturen er formentlig lavet i hellenistisk tid, måske omkring år 100 f.Kr., men kan også være fra romersk tid. I hvert fald har den (eller en kopi) stået i Kejser Vespasians hus omkring år 70 e.Kr. 

Skulpturens ekstreme kropsstillinger og voldsomme bevægelse har gjort den teknisk meget vanskelig at udhugge. Den har derfor også i antikken været betragtet som et mesterværk.

Laókoon-gruppen henviser tydeligt til en bestemt historie i mytologien, nemlig da den trojanske præst Laókoon og hans sønner angribes og dræbes af to gigantiske slanger. Slangerne er sendt af guderne for at forhindre Laókoon i at overbevise trojanerne om, at de ikke skal tage imod den trojanske hest. Dette går nemlig imod gudernes vilje, som er, at den trojanske hest skal bruges til at lade grækerne erobre og ødelægge Troja. Situationen genfortælles i Æneidens 2. sang, v. 199-249.

Du kan læse mere om den trojanske hest og afslutningen på den trojanske krig i Studienets kompendium om græske myter.

Laokoon-gruppen, ca. 100 f.Kr.    
Kilde: Vatikanmuseet / Public domain
Detalje fra Laokoon-gruppen.

Analyse

Analysen følger Studienets grundige model for skulpturanalyse.

1. Overordnet beskrivelse

- Hvilken type skulptur er det?

En skulpturgruppe, som består af tre rundskulpturer, nemlig Laókoon ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind