FP10

Her har du vores vejledning til den skriftlige prøve i Dansk for 10. klasse. Den skriftlige prøve tager samlet 4 timer og består af tre dele.Hver af de tre prøver tæller 1/3 af den samlede karakter.  

Vi hjælper dig med at forberede dig til alle tre dele af prøven. Du får gode råd om, hvordan du klarer udfordringerne på en god måde og får et godt resultat. 

Hvad består prøven af?

Den skriftlige prøve i 10. klasse begynder med prøven i læsning og sprogbrug. Opgaverne bygger videre på de prøver i sprog og læsning, som du tog i 9. klasse. Der er dog ikke nogen diktater i 10.  klasse.

Så kommer prøven i modtagerrettet kommunikation, hvor du skal skrive en kort og afgrænset tekst, som er til en bestemt modtager. Teksterne kan være formelle breve, informerende tekster eller debatterende tekster.

Til sidst kommer prøven i skriftlig fremstilling, hvor du får et digitalt prøveoplæg med tre opgaver i forskellige skrivegenrer. Ved prøven skal du vælge én af opgaverne. Opgavernes krav og genrer kender du fra 9. klasse. 

Alle tre prøver foregår på computeren. Til prøverne i modtagerrettet kommunikation og skriftlig fremstilling har du også adgang til internettet.

Sådan styrer du tiden

Du skal selv styre tiden under prøven. En god tidsfordeling kan være denne:

A: Læsning og sprogbrug (1 time)
B: Modtagerrettet kommunikation (1 time)
C: Skriftlig fremstilling (2 timer)

Det er vigtig, at du når at besvare alle tre dele af prøven. Derfor kan det måske være nødvendigt at gå videre til næste prøve, når tiden er opbrugt. Også selvom du måske gerne ville have brugt noget mere tid.

Leder du efter vejledningen til mundtlig dansk og synopsis, kan du finde den her:

Har har du et uddrag fra vejledningen:

Du skal nu beslutte dig for indholdet i din tekst. Din opgave skal være fokuseret og målrettet. Derfor skal du tænke indholdet igennem, før du begynder at skrive:

  • Hvorfor skriver du teksten?
  • Hvilke argumenter har du for dit synspunkt?

Det er en god idé at skrive nogle korte stikord ned. Derefter bør du lave en disposition, så du husker at få de relevante ting med.

Her kan du se et eksempel på en disposition. Eksemplet bygger på opgaveformuleringen om læserbrevet fra før:

  1. Indledning som præsenterer emnet og dit synspunkt (forårsfesten må ikke aflyses på grund af efterladt affald)
  2. Hoveddel...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind