Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Op, al den ting, som Gud har gjort”. Digtet er skrevet af H.A. Brorson og udkom i 1734Denne analysehjælp tager udgangspunkt i udgaven fra salmebogen. Denne udgave indeholder ti strofer, hvor den oprindelige udgave indeholdt femten. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen, anbefaler vi, at du bruger vejledningen til digtanalyse

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er sammenligninger og besjælinger

Der er forskellige eksempler på billedsprog i digtet. Billedsproget findes især i beskrivelserne af naturen. Et eksempel er her, hvor lyden af fuglesang sammenlignes med harpemusik:

når fuglesangen sammenslår
som tusind harpestrenge?

Harpen er et instrument, som ofte bliver forbundet med engle. Sammenligningen er altså med til at understrege, hvordan naturen er udtryk for Guds storhed. 

I strofe syv er stjernerne besjælede. De blinker, ler og vinker:

Hvad skal jeg sige, når jeg ser,
hvor stjerneflokken blinker,
hvor mildt enhver imod mig ler
og op til himlen vinker?

Besjælingen er også med til at give en fornemmelse af, hvordan Guds almagt kan fornemmes gennem naturen. Alt, der findes, bærer Guds fingeraftryk og ånd. Det er netop det guddommelige fingeraftryk i alting, som det lyriske jeg synes, det er umuligt at sætte de rigtige ord på. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind