Opgave 2

Opgave 2.1

Analyser på baggrund af bilag 5 årsagerne til den økonomiske vækst i Norge i 2018.

Når vi skal analysere årsagerne til den økonomiske vækst i Norge i 2018, så bruger vi forsyningsbalanceligningen til at vurdere, hvad der har påvirket væksten. Ifølge forsyningsbalanceligningen er Y + M = C + I + X. Det vil sige, at BNP + Import er lig med Forbrug + Investeringer + Eksport. Eftersom vi er interesserede i at analysere den økonomiske vækst, det vil sige væksten i BNP, så vælger vi at isolere Y. Det gør vi ved at trække M fra på begge sider af lighedstegnet. På den måde får vi Y = C + I + X - M. 

I vores guide til mundtlig eksamen i International Økonomi kan du finde yderligere vejledning i, hvordan man laver en makroøkonomisk analyse.

Vi kan se ud fra bilag 5, at væksten i BNP er 1,4 % og væksten i BNP fastland er 2,2 % i 2018. Væksten i det samlede BNP for Norge er altså mindre end BNP for Norges fastland. Ved at undersøge posterne i forsyningsbalanceligningen kan vi finde ud af årsagerne til den BNP-vækst vi ser i 2018. Vi starter med at beregne væksten i norske kroner i 2018 for alle posterne.

Forbrug

Ud fra bilag 5 kan vi se, at privatforbruget er vokset med 2 % i 2018. Det svarer til 28,8 milliarder norske kroner. Vi udregner væksten i NOK i 2018 sådan her:

1411,4*1,022*0,020=28,8\ milliarder

Privatforbruget stiger altså med 28,8 milliarder NOK i 2018. Vi ved fra forsyningsbalanceligningen, at stigninger i forbruget bidrager positivt til BNP. Privatforbruget er derfor en af årsagerne til den økonomiske vækst i Norge i 2018. Grunden til, at privatforbruget stiger, er sandsynligvis, at arbejdsløsheden er faldende. Når flere kommer i arbejde, så får de en højere indkomst end de havde som arbejdsløse. Det betyder, at de har flere penge at forbruge for. I 2018 er arbejdsløsheden nede på 3,9 %. Der er altså fuld beskæftigelse i Norge. Når der er fuld beskæftigelse, så kommer der pres på lønningerne. Vi kan se, at lønnen stiger med 2,9 % i 2019, hvilket også bidrager til at forbrugerne har flere penge mellem hænderne. Vi kan også se, at stigningen i lønudviklingen er større end stigningen i forbrugerpriserne. Det betyder, at reallønnen er steget...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind