Fortælleteknik

Fortælleteknikken er særlig i "Som englene flyver", fordi der er to forskellige jegfortællere, som skiftes til at fortælle. De er samtidigt novellens hovedpersoner. Vi fokuserer på virkningen af de to jegfortællere for synsvinklen og for fremstillingsformen.

”Som englene flyver” har to førstepersonsfortællere

En førstepersonsfortæller optræder i novellen som et ’jeg’ eller et ’vi’. I ”Som englene flyver” er det et ’jeg’, der bliver fortalt gennem, men det er vigtigt at være opmærksom på, at der er to jegfortællere. Det ene ’jeg’ er Sisse, og det andet ’jeg’ er hendes søster. En asterisk (*) markerer, at der sker et skift mellem de to. Vi skal som læsere selv opdage tegnet og finde ud, hvad det betyder.

De to førstepersonsfortællere er begge en del af handlingen i ”Som englene flyver”. Det betyder, at de ikke står udenfor begivenhederne, men selv tager del i dem. De har også mulighed for at kommentere handlingen undervejs. Vi ser sådan en fortællerkommentar, da søsteren kalder Sisse for ”den lille satan”. Her kommer hendes personlige holdning til udtryk.

Virkning

De to førstepersonsfortællere er begge involveret i den historie, de sammen fortæller. Det betyder, at deres tanker og beskrivelser bliver specifikke og personlige og ikke generelle og objektive. Det er deres subjektive oplevelser af misbrugsmiljøet, vi møder.

Vi får også større sympati med fortællerne, fordi jegfortælleren gør, at vi føler os tættere på fortælleren. Vi får lov at læse deres tanker, og det gør det lettere at forstå deres motiver og følelser. Førstepersonsfortællere er dog også et begrænset udblik. De ser kun begivenhederne fra deres egen synsvinkel, og vi ved derfor som læsere ikke, hvad andre personer tænker om deres handlinger.

 De to fortællere i ”Som englene flyv...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind