Naaede de Færgen?

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Naaede de Færgen?” af Johannes V. Jensen. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Du får hele teksten med ordforklaringer. Derudover får du også et resumé af teksten, baggrundsviden og hjælp til at perspektivere og fortolke teksten. 

Under perspektiveringen får du også hjælp til at analysere og perspektivere til Carl Th. Dreyers filmatisering "De nåede færgen" fra 1948.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp.

Motorcyklen beskrives med tekniske, musikalske og krigsrelaterede udtryk

En motorcykel spiller en helt central rolle i ”Naaede de Færgen?”, og den bliver beskrevet i mange detaljer. Den er det allerførste, der nævnes i novellen:

Paa Landevejen mellem Middelfart og Odense racede en Motorcykle, en Maskine med stor Boring og fri Basunudblæsning. Et langt, i alle Regnbuens Farver anløbet Kobberrør liggende bag ud i stedet for Lydpotte, gav et dybt Drøn, som et bombeslag, for hver Eksplosion, naar Motoren gik smaat. Men naar Maskinen kom op paa Hastigheder over 60 Kilometer, smeltede Eksplosionerne og Tonen fra Røret, hvor Metallet kom i Svingninger, sammen til en høj brølende Node, en lyd som hensætter andre Vejfarende i hovedrystende Indignation, men som Motorcyklisten elsker som sin egen Livsnerve. 

Det første, vi lægger mærke til, er, at beskrivelsen er præget af ord som ”dybt Drøn”, ”bombeslag”, ”Eksplosion” og ”høj brølende Node”. Det er ord, som nærmest giver associationer til krig og ødelæggelse, og som i hvert fald indikerer kraft og voldsomhed. 

Ordet ”Eksplosion” er særligt interessant. På den ene side beskriver ordet netop motorcyklens kraft og voldsomhed. På den anden side henviser ordet også til, at motorcyklens motor rent teknisk faktisk fungerer ved hjælp af konstante, små eksplosioner. Her sker der altså en sammenblanding af den tekniske del af motorcyklen og så de associationer til krig og ødelæggelse, som den ifølge teksten også giver. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Naaede de Færgen?

[2]
Bedømmelser
  • 09-02-2021
    Givet af HTX-elev på 2. år
  • 23-11-2020
    Givet af HF-elev på 2. år