Radioens historie i Danmark

Fra begyndelsen af 1920’erne og frem til TV’ets udbredelse i 1950’erne var radioen det nye medie, som samlede både familien i hjemmet og befolkningen. Radioen kunne som det første medie kommunikere live direkte med hele befolkningen, det vil sige, at alle i landet nu kunne høre det samme på samme t…

...

Radioens udvikling fra monopol til nichekanaler

Radioen blev opfundet i slutningen af 1800-tallet og efterhånden udviklet til at udsende til flere modtagere. De første radioudsendelser i Danmark i 1920’erne skete fra forskellige private amatørklubber, som forsøgte sig frem med at sende landsdækkende radio. Der opstod stor konkurrence om lytterne mellem radioklubberne, men i 1925 blev der indført statsmonopol på radioudsendelse, det vil sige, at det kun var den offentlige institution Statsradiofonien (senere DR), der måtte sende. 

Fra 1925 til 1951 sendte dansk radio fra én kanal, som var finansieret af licensmidler fra lytterne. Med monopolet fulgte også public service-forp…

...

Radioen under 2. verdenskrig

Radioens muligheder for at sprede information til en stor målgruppe blev brugt politisk under 2. verdenskrig. Spredelsen af nazisternes propaganda i Tyskland i 1930’er og 40’erne skyldtes i høj grad radiomediet, som blev brugt flittigt i deres kampagner. I Tyskland sørgede den nazistiske regering for billige radioer, “Volksempfänger" (folkemodtager), til befolkningen, så de kunne høre Hitlers taler, som blev sendt i radioen. Man brugte ligeledes radioen til at nå ud med de nazistiske budskaber til resten af verden.

Fra am…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind