Avisens historie i Danmark

Avisens historie har udviklet …

...

Avisens udvikling fra censur til kampen om en fri forfatning

Den første danske avis udkom på tysk omkring 1634, men der er ikke nogen udgaver af den, som er bevaret. Avisen var på tysk, fordi en del af borgerne i København var tyske, adelen og hoffet talte primært tysk, og det var på denne tid normalt, at skrifter fra det offentlige var på tysk. De første aviser i Danmark blev kun udgivet i København. De andre større byer i Danmark var endnu ikk…

...

Efter 1849 vokser partipressen

Efter trykkefriheden var sikret i Grundloven i 1849 voksede den del af aviserne, der kaldes partipressen. Det betød, at en række aviser støttede bestemte politiske partier, og indholdet i aviserne var skrevet ud fra politiske holdninger. I begyndelsen støttede de fleste eks…

...

Fra 1905 udvikles den moderne avis, omnibusavisen

Udviklingen af den moderne avis, sådan som vi kender fx Politiken, Berlingske Tidende og Jyllands-Post…

...

Avisens kamp for overlevelse 

I 1930’erne og 40’erne begyndte det at gå nedad for avissalget for mange små aviser uden for storbyerne. På grund af økonomiske vanskeligheder forsvandt mange små aviser til fordel for én stor i avis i lokalområderne. Den negative udvikling fortsatte med 2. verdenskrig (1939-1945) og konkurrencen fra det nyeste nyhedsmedie radioen. Det medførte et stort fald i antallet af selvstændige aviser. 

Selv de store partiaviser (firebladssystemet) fik økonomiske problemer, og i 1970'erne, hvor konkurrencen fra TV-avisen også var hård, blev mange partiaviser nødt til at slippe de politiske forbindelser, for at nå ud til en bredere målgruppe og dermed klare sig i den…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind