Sprog

Der er flere symboler på Kåres manglende frigørelse

Der er flere symboler i Gunnhild Øyehaugs ”Lille knude” . Det mest centrale er den ubrydelige navlestreng mellem Kåre og hans mor. Allerede fra begyndelsen af novellen beskrives navnestrengen og dermed historiens centrale konflikt: Kåre vil aldrig få mulighed for at leve sit eget liv. Hans far udtrykker det sådan: ”I er forbundet for livet, derom hersker ingen tvivl.”

Vi kan læse navlestrengen som et symbol på den stærke relation, der kan være mellem børn og forældre. På det bogstavelige plan binder navlestrengen Kåre fysisk sammen med sin mor. Det lader dog ikke til at gøre moren noget, hvilket vi ser, da vi hører:

”Marianne havde i grunden ikke noget imod det. Det var på mange måder lettere at holde øje med det lille barn på den måde, hun vidste hvor han var til enhver tid, og hun kunne bare rulle navlestrengen ind når hun mistede ham af syne.”

Her får vi et indtryk af, at moren godt kan lide at være bundet til sin søn, fordi det giver hende stor indflydelse og kontrol over Kåre. Vi kan derfor læse det som et udtryk for, at moren har svært ved at forestille sig at give slip på sin søn og lade ham leve et selvstændigt liv.

Da Kåre når til den alder, hvor man normalt begynder at blive mere selvstændig, og han fx har sex med en pige for første ga...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind