Lille knude

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Lille knude” af Gunnhild Øyehaug. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Du får et resumé af teksten og en række præcise ordforklaringer. Desuden giver vi dig hjælp til at fortolke og perspektivere teksten.

Præsentation af teksten

Titel: ”Lille knude”
Forfatter: Gunnhild Øyehaug
Genre: Novelle
Udgivelsesår: 2012 (på norsk: 2004)

"Lille knude" har indgået i et eksamenssæt. Den var nemlig del af Opgave 1 i eksamen i Dansk A på HF d. 24. maj 2019. Du kan bruge analysehjælpen, hvis du skal skrive opgave ud fra opgaveformuleringen. Det finder du særlig vejledning til på siden om analyserende artikel om forældre og børn.

Du kan også bruge analysehjælpen til andre opgaver om teksten eller til mundtlig forberedelse.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag fra vores analysehjælp:

Tema

Novellen handler om forholdet mellem børn og forældre. Temaet kommer tydeligt til udtryk gennem navlestrengens symbolske betydning. I novellen er Kåre fysisk forbundet til sin mor gennem den ubrydelige navlestreng. Novellen bygger dermed på et absurd grundlag, fordi det virker urealistisk og grotekst, at en dreng er født med en ubrydelig navlestreng.

I løbet af novellen er der mange små bemærkninger, der peger os i retning af en symbolsk forståelse af navlestrengen. Det ser vi fx, da vi hører: ”I er forbundet for livet, derom hersker ingen tvivl”, og ”Båndet var ubrydeligt”. Det er nogle udtryk, som lægger op til, at vi kan forstå båndet mellem Kåre og moderen på flere planer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Lille knude

[4]
Bedømmelser
 • 10-11-2020
  Givet af GS-elev på 1. år
 • 16-10-2020
  Givet af HFe-elev på 1. år
 • 06-10-2020
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 20-09-2020
  Givet af 3.g'er på STX