Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Kunstnerlængsel”. Digtet er skrevet af A.W. Schack von Staffeldt og udkom i 1804 i digtsamlingen Digte.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du gerne vil have mere hjælp til at komme igang med din analyse, kan du bruge vores vejledning til digtanalyse. Den giver dig en systematisk fremgangsmåde med grundige forklaringer:

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Oldtidsfund minder jeget om fortiden

I strofe 4 beskriver jeget, hvordan kunst og oldtidsfund vækker jegets minder om fortidens enhed mellem det jordiske og det åndelige:

Paa Sagatavlens sjelne Skaar
End mangt et reddet Træk der staar,
    Som om det Svundne taler;
Og i hvert dyrket Gudfantom
I Kunstens indre Helligdom
    Den gamle Tid sig maler.

Der er ”reddet Træk” fra den ideelle fortid i kunsten. Især i fund fra oldtidskunsten står enheden mellem det jordiske og åndelige tydeligt frem for det lyriske jeg. Her er det, som om fortiden taler om sig selv. Det er i øvrigt endnu et eksempel på, at tiden bliver personificeret. 

Kunsten kan give jeget en fornemmelse af den tabte idealtilstand, men kun en fornemmelse. Det er ikke nok til at tilfredsstille jegets længsel.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind