Den diskuterende del

På denne side giver vi dig hjælp til, hvordan du kan skrive den diskuterende del i din debatterende artikel om krænkende sprogbrug. Vi har skrevet fire forslag, der viser, hvordan du kan diskutere opgavens emne ved at overveje synspunkter fra ”Er det krænkende at kalde en is Eskimo?” og ”DR: Tæt på” samt mulige modargumenter. 

Er det afsenderens hensigt, der bestemmer om et ord er krænkende eller ej?

Du kan diskutere Jesper Hansens undersynspunkt om, at det er afsenderens hensigt, ikke modtagerens følelser, der bestemmer, om et ord er krænkende eller ej. 

Er argument for synspunktet er, at ords ladning ændrer sig gennem tiden. ’Eskimo’ blev i mange år betragtet som en neutral betegnelse i Danmark, men i dag står der i ordbogen, at det kan virke stødende. Omvendt, så var ’bøsse’ entydigt et nedsættende udtryk indtil i 1970’erne, hvor homoseksuelle mænd tog udtrykket til sig, hvorefter det blev mere neutralt. Et ord som ’eskimo’ har en historie, der knytter det til kolonialisering og undertrykkelse – men det er langt fra alle klar over. Mange bruger fortsat ordet i god tro. Sproget udvikler sig konstant, og det er urimeligt at forvente, at vi alle slår op i ordbogen for at blive opdateret, hver gang vi overvejer at åbne munden. Vi bør derfor bekymre os mere om folks hensigt end deres evne til at overskue, hvilke udtryk, der i øjeblikket er de foretrukne. 

Mange umidd...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind