Opgave 2

Opgave 2.1

a)

Analyser med udgangspunkt i bilag 5 årsagerne til den forventede økonomiske vækst i Indien i 2022. Identificer endvidere udfordringer i Indiens økonomi.

I opgaveformuleringen bliver vi bedt om to ting:

  • At analysere årsagerne til den forventede vækst i 2022.
  • At identificere hvilke udfordringer der er for Indiens økonomi.

Vi starter med at analysere væksten.

Årsager til væksten 

Vi kan se i bilag 5, at væksten i 2022 forventes at være 8,1 %, hvilket er en høj BNP-vækst på et år. Dog lidt lavere end den forventede vækst for 2021. Når vi skal analysere årsagerne, så tager vi udgangspunkt i forsyningsbalanceligningen. Den fortæller os, at privat forbrug, offentlig forbrug, investeringer og eksport alle bidrager positivt til BNP. I bilag 5 kan vi se, at der forventes at være vækst i alle fire. 

Det private forbrug forventes at stige med 9,5 %, hvilket svarer til 12,25 trillioner INR. Det er et forholdsvis højt privatforbrug, især med tanke på, at forbrugerpriserne forventes at stige i perioden. Vi kan se, at privatforbruget faldt markant i 2020. Det skyldes formentlig corona-epidemien. Men allerede i 2021 forventede man en stigning i privatforbruget på 19,9 %, hvilket er en voldsom stigning.

Det offentlige forbrug forventes at stige med 11,5 %, hvilket svarer til 2,84 trillioner INR. Selvom den forventede procentvise stigning er større end det private forbrug, så udgør det private forbrug altså en større andel af BNP. Vi kan se, at det offentlige forbrug har været stigende i hele perioden.

Investeringer forventes at stige med 10,9 % i 2022. Det svarer til 6,55 trillioner INR. Vi ser, at investeringerne ligesom det private forbrug havde negativ vækst i 2020.

Endelig kan vi se, at eksporten forventes at vækste med 5,9 % i 2022 , hvilket svarer til 2,33 trillioner INR.

Udfordringer i Indiens økonomi

Vi kan umiddelbart se tre udfordringer for den indiske økonomi.

Den første udfordring er betalingsbalancen. Vi kan se, at den forventes at være negativ i hele perioden. Dog med undtagelse af 2020, hvor importen faldt markant. Den negative betalingsbalance skyldes, at importen er markant højere end eksporten. I 2022 forventes eksporten at være 5,9 %, mens importen forventes at være 15,2 %. Det er næsten 10 procentpoint højere. Vi kan også se, at importen i 2018 var større end eksporten i INR. En negativ betalin...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind