Fortælleteknik

Vi gennemgår her fortælleteknikken i ”Hedebølge”. Vi kigger på, hvorfor den jegfortælleren i novellen er en atypisk jegfortæller, og hvordan det hænger sammen med synsvinklen. Vi kigger også på brugen af medsyn og bagudsyn. Den sceniske fremstillingsform er den mest dominerende i teksten, og det er den blandt andet, fordi der er brugt meget dialog. Til sidst analyserer vi dialogen i ”Hedebølge”.

Fortælleren er en jegfortæller

Fortælleren i "Hedebølge" er en jegfortæller. Det kan vi se, fordi fortælleren optræder som et 'jeg' i teksten, og fordi stedordene 'min', ’mit’ og 'mig' bliver brugt, fx ”I sommerferien efter gymnasiet flyttede jeg ind hos Søren. Han var tolv år ældre end mig og ansat på sin fars tankstation […]. Jeg tørrede mit tøj på tagterrassens gelænder”.

Virkning

En jegfortæller fortæller sin historie fra sit eget, subjektive perspektiv. Jegfortælleren har mulighed for at leve sig ind i andre personer, men ofte forbliver synsvinklen hos jegfortælleren. Det er tilfældet i ”Hedebølge”. Vi ved derfor ikke rigtigt, hvordan fx forældrene eller Søren oplever de forskellige begivenheder. Vi hører kun om fortællerens oplevelser.

Vi har ofte adgang t...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind