[0]

Resuméer af kapitler

Handlingen i hovedtræk

Gift (1883) af Alexander Kielland er en samfundskritisk roman, der stammer fra det moderne gennembrud. Det er især ægteskabet, latinskolen og konfirmationen som samfundsinstitutioner, romanen kritiserer. Det gør den dels gennem latinskoledrengene Marius og Abraham og gennem ægteskabet mellem hr. og fru Løvdahl. 

De 14-årige drenge Marius og Abraham er bedste venner, selvom Marius er uægte søn af den enlige fru Gottwald, og Abraham er søn af byens fineste mand, professor Løvdahl. Marius er en lille, skrøbelig fyr, der klarer sig dårligt i skolen undtagen i latin. Her har han en formidabel evne til at huske latinske grammatikregler, og derfor har rektor skaffet ham friplads på skolen. 

De to går på en latinskole for drenge, som er præget af gammeldags og strenge regler. Undervisningen handler om terperi og udenadslære. Eleverne skal ikke tænke selv eller stille kritiske spørgsmål. Ydmygelse og afstraffelse fra lærerne er hverdagskost. Blandt fagene er klassiske sprog som græsk og latin. Marius går i evig angst for ikke at kunne rykke op i næste klasse og dermed skuffe sin mor.

Abrahams forældre er Wenche og Carsten Løvdahl. De to er hinandens modsætninger, og med årene har det givet konflikter i ægteskabet. Fru Wenche er en fritænker, der gerne kritiserer ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind