Germand Gladensvend

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke folkevisen “Germand Gladensvend”. Den stammer fra middelalderen. 

Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen, og giver dig arbejdsspørgsmål til at komme i gang på. Derudover får du et resumé af teksten, baggrundsinformation og hjælp til at fortolke og perspektivere den. I denne analysehjælp kan du også læse hele teksten med vores forklaringer og gloser.

Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

“Germand Gladensvend” bruger både enderim og bogstavrim

Rim er en del af folkevisens komposition. “Germand Gladensvend” benytter sig af to rimtyper: enderim og bogstavrim. Enderimene optræder i de fleste strofer, mens bogstavrimene optræder mere spredt. Bogstavrimene optræder især i de strofer, hvor der sker noget dramatisk i visens handling.

Et godt eksempel på begge rimtyper er strofe 24:

Han hug af hans højre øje, 
drak halvt hans hjerteblod
end fløj han til jomfruens bur,
for vilje hun var god.

Bogstavrimene har vi markeret med fed. Strofen rimer på bogstavet “h” hele vejen igennem. Vi medtager “hjerteblod”, fordi h’et ikke var stumt i middelalderen. Den store mængde bogstavrim springer i øjnene og markerer, at der sker noget dramatisk - nemlig gammens overfald på Germand. 

Enderimene i strofen har vi understreget. Deres rimmønster er xAxA (“x” betyder et vers, der ikke rimer på noget). Dette mønster kaldes balladerim og er meget typisk for folkeviser. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Germand Gladensvend

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.