[0]

Funda­mentalisme

I dette kompendium giver vi dig et overblik over begrebet fundamentalisme, som du vil støde på det i Religion C og Religion B.

I kompendiet her finder du følgende indhold:

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet:

Udtrykket fundamentalisme er dannet af det latinske ord fundamentum, som betyder grundvold. På dansk kender du sikkert ordet “fundament” som underlag for bygningsværker. Det bruges også i overført betydning, fx i udtryk som: “Skat er fundamentet for vores velfærdssamfund”. Det vil sige, at et fundament er et grundlag, som alt det andet hviler på. Religiøs fundamentalisme er et udtryk for, at man lægger særlig vægt på religionens fundament, som er religionens hellige skrifter og trosbekendelser.

Der er mange forskellige former for fundamentalisme, men de har alle nogle fællestræk.

  • Fundamentalister opfatter deres helligskrifter som ufejlbarlige. Helligskrifterne skal tolkes bogstaveligt og er øverste autoritet i alle spørgsmål. Dette viser sig ofte i en meget striks og konservativ fortolkning af religionen med religiøse dogmer og etiske retningslinjer, som ikke kan modsiges eller ændres.
  • Ofte vil fundamentalister forsvare traditionelle værdier og bekæmpe moderne værdier. Derfor kan fundamentalister ofte opfattes som reaktionære.
  • Typisk vil fundamentalister sige, at religionen skal spille en bestemmende rolle i både det private og det offentlige rum (maksimalisme). Derfor har fundamentalistiske bevægelser nogle steder stor indflydelse på samfundsstruktur og politik. I nogle lande har fundamentalistiske bevægelser fået magt og har indført strenge religiøse love, fx i Iran og Afghanistan.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fundamentalisme

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.