Teori

Religionsfaglige problemer med begrebet fundamentalisme

Begrebet fundamentalisme har i religionsfaglig sammenhæng ofte været en varm kartoffel. Mange religionsforskere forkastede tidligere begrebet, fordi det ofte blev brugt i en meget værdiladet betydning ud fra subjektive opfattelser. Fx at fundamentalister er uuddannede og primitive, eller at de er voldelige fanatikere.  

En anden grund til, at nogle fagfolk tøvede med at anvende begrebet fundamentalisme som en faglig term, er, at det var for upræcist. Det blev brugt i flæng om alle mulige og umulige grupperinger, som var så forskellige, at det ikke rigtig gav mening at bruge den samme betegnelse, fundamentalisme, om dem alle.

The Fundamentalism Project – Fundamentalisme-begrebet bliver stuerent

Der var dog også enkelte religionsforskere, som påpegede, at det også er muligt at udpege objektive kendetegn på fundamentalisme, som godtgør, at begrebet “fundamentalisme” også bruges som et neutralt, religionsfagligt begreb. I perioden fra 1987-1995 blev der lavet et stort, internationalt og tværfagligt forskningsprojekt: The Fundamentalism Project. Projektet havde til formål at undersøge fundamentalistiske bevægelser på tværs af forskellige religioner, lande og kulturer. 

Konklusionen på projektet var bl.a. at fundamentalisme er en meget kompleks og mangesidig størrelse, som kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Men undersøgelsen konkluderede også, at det er muligt at bruge begrebet fundamentalisme som et objektivt, religionsfagligt begreb.

Resultaterne fra The Fundamentalism Project har bidraget til en mere nuanceret og forstående tilgang til studiet af fundamentalisme. Projektet har hjulpet me...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind