Fortælleteknik og fremstilling

Her hjælper vi dig med at analysere fortælleteknikken og novellens fremstilling af fortælleren skamfulde fortid i Marie Auberts “Du burde skamme dig”. 

Det er en jegfortæller, der fortier, hvad hun har gjort

Novellen fortælles af en kvindelig jegfortæller, der har gjort noget kriminelt i fortiden, som hun har været i fængsel for. Typisk giver en jegfortæller os adgang til alle tanker og følelser, men fortælleren i “Du burde skamme dig” tilbageholder bevidst, hvad hun har gjort, fra os. 

Fortælleren kommer med mange antydninger af, at hun har haft mange penge før (fx l. 41-42), og at hun er blevet både berømt og berygtet for sin forbrydelse (fx l. 26-36). Det er derfor muligt, at hun har begået økonomisk kriminalitet og stjålet penge fra nogle, der havde brug for dem. Fx ligesom virkelighedens Britta Nielsen, der stjal penge fra Socialstyrelsen, der netop hjælper samfundets svageste, hvorefter hun brugte pengene på luksusting til sig selv. Bemærk, at novellen er skrevet to år før Britta-sagen, så sagen har altså ikke direkte inspireret Marie Aubert.

Fortælleren fortier årsagen til sin...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind