[14]

Fiktive fremstillinger af mennesker, der falder udenfor normen

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om fiktive fremstillinger af mennesker, der falder udenfor normen. Opgaven indgik som Opgave 2 til skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 21. maj 2021. Den tager udgangspunkt i norske Marie Auberts novelle “Du burde skamme dig”.

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning af novellens fremstilling af fortælleren og hendes udvikling, miljøet og relationen mellem novellens personer.

Udover analysen og fortolkningen indeholder opgavehjælpen et resumé af novellen samt arbejdsspørgsmål til at få hul på din analyse. Vi guider dig til at forstå opgaveformuleringens krav og perspektivere novellen til andre eksempler på fiktion, der fremstiller mennesker, som falder udenfor normen. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Fortælleren gennemgår en udvikling i forhold til sin skam 

Vi mennesker er flokdyr, og derfor betyder andres mening om os også meget. Fortællerens eget syn på skammen over hendes forbrydelse lader til at udvikle sig i løbet af novellen. 

I begyndelsen skammer hun sig og prøver at passe ind 

Den første halvdel af novellen beskriver, hvordan fortælleren fx undgår andre mennesker eller forsøger at blende ind i mængden iført briller og kasket. Det er tydeligt, at hun frygter omverdenens fordømmelse - fx som da hun blev genkendt af en ældre mand i sporvognen:

Jeg mærkede hans blik og prøvede at skjule mig for det, spille død. Før han stod af, lagde han hånden på min skulder og sagde: Undskyld? Jeg vil bare lige sige, at du burde skamme dig. Det burde du virkelig. En helt almindelig mand. Efterfølgende havde jeg lange samtaler med ham indeni, hvor jeg sagde, at det gjorde jeg, skammede mig, forklarede ham, at jeg prøvede at forbedre mig. (l. 20-25)

Fortælleren har muligvis begået en slem forbrydelse, og manden er egentlig meget høflig. Men det er stadig meget grænseoverskridende at gå hen og kritisere et andet menneske foran andre. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fiktive fremstillinger af mennesker, der falder udenfor normen

[14]
Bedømmelser
 • 12-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX
  meget god!
 • 20-09-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  God
 • 05-05-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 15-04-2024
  Givet af HF-elev på 2. år