Opgave 1b

Hvad kan der af tabel 2 udledes om sammenhængen mellem udgifterne til aktiv arbejdsmarkedspolitik og nedadgående social mobilitet? Besvarelsen skal understøttes af et diagram med en lineær regression, der viser sammenhængen mellem udgifter til aktiv arbejdsmarkedspolitik og nedadgående social mobilitet. I besvarelsen skal du anvende viden om arbejdsmarkedsforhold.

I opgaveformuleringen bliver vi bedt om at lave en lineær regression, der viser sammenhængen mellem udgifter til aktiv arbejdsmarkedspolitik og nedadgående social mobilitet.  

Aktiv arbejdsmarkedspolitik er ifølge noteteksten til tabel 2: “Statens udgifter til både frivillige og tvungne tiltag, der skal forbedre den enkelte lediges chancer for at klare sig på arbejdsmarkedet. Aktiv arbejdsmarkedspolitik kan eksempelvis være jobtræning, efteruddannelse og omskoling.” Nedadgående social mobilitet defineres ikke i opgaven, men vi ved, at social mobilitet betyder, at individer kan bevæge sig op og ned mellem samfundets socialgrupper. Nedadgående mobilitet handler derfor om, at individer bevæger sig nedad. Vi ved også, at opgaven handler om arbejdsmarkedet. At være arbejdsløs kan føre til nedadgående mobilitet, da særligt langvarig arbejdsløshed kan føre til fattigdom og manglende tilknytning til samfundet.

Når vi er sikre på, at vi forstår begreberne i opgaveformuleringen, så er næste skridt at lave den lineære regression. Hvis du er i tvivl om, hvordan du laver en lineær regression, så kan du læse vores guide i kompendiet Kvantitativ analyse. Hvis du er i tvivl om, hvordan du griber “hvad kan der udledes”-opgavetypen an, så kan du læse en gennemgang i vores vejledning til Skriftlig eksamen i Samfundsfag A.

Nedenfor kan du se vores lineære regression samt hvilke ting vi anbefaler, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind