Energi

Her er vores kompendium om energi til Fysik. 

Kompendiet gennemgår, hvilke former for energi der findes, og hvordan forskellige energiformer omdannes til hinanden. Du kan også læse om, hvilke energikilder samfundet kan udnytte.

Her kan du læse et uddrag af siden om energikilder

...

Radioaktive grundstoffer kan frigive kerneenergi, når stofferne henfalder. Atomkraftværker udvinder denne kerneenergi fra især radioaktivt uran.

Radioaktivt stof er en ikke-vedvarende energikilde, da stoffet efterhånden mister evnen til at afgive nok kerneenergi. Mængden af radioaktivt stof på Jorden er dog så stor, at det i princippet er en uudtømmelig energikilde. Samtidig er det en stor fordel, at kernekraftværker ikke frigiver CO2 til atmosfæren, hvilket afbrænding af fossile brændstoffer gør.

Nogle problemer ved at bruge radioaktivt stof som energikilde er bl.a., at stoffet omdannes til atomaffald. Atomaffald er skadeligt, fordi stoffet stadig udsender ioniserende stråling, som er skadelig for levende organismer. Affaldet skal derfor deponeres på en meget krævende måde, f.eks. dybt nede i jorden. Mange mennesker er desuden utrygge ved atomkraft som energiform, fordi ulykker på atomkraftværker i især Tjernobyl (1986, Sovjetunionen) og Fukushima (2011, Japan) har medført strålingsskader på miljø og mennesker og gjort områder omkring værkerne ubeboelige i mange år...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Energi

[7]
Bedømmelser
 • 24-07-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
  Fremragende. - Havde kun været bedre, hvis mere meningsfuldt indhold kan inkluderes.
 • 08-06-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 06-06-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 22-04-2024
  Givet af 3.g'er på STX