Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Det frugtbare had”. Digtet er skrevet af Harald Herdal og udkom i 1935 i Vild Hvede.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen, anbefaler vi, at du bruger vejledningen til digtanalyse:

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

I digtet kan anes en indre lineær komposition. I sin beskrivelse af fattigdommen kobler jeget flere og flere nuancer på ved at fortælle personlige erfaringer fra sit eget liv. Beskrivelsen af fattigdommen bredes dog ud til at gælde mange flere end bare jeget selv. Det sker i strofe 7: ”Min ungdoms beskidte liv,/  livet for tusinder,”. I de to verselinjer sker der et skift fra jegets egen livshistorie til arbejderklassens vilkår. 

Jeget bruger altså sine egne erfaringer med fattigdom til at tale for hele arbejderklassen, som er ramt af arbejdsløshed og fattigdom. Han bruger derved sig selv som repræsentant for mange tusinder, som oplever sig set ned på og dårligt behandlet af overklassen. Digtet bliver derfor en beskrivelse af hele samfundet. Derfor bliver jegets kritik også en samfundskritik.

Der ses også en udvikling i jegets had. Jeget begynder med den hårde beskrivelse af sin ungdom og sit had til dem, der foragtede ham. 

Undervejs viser han dog, at fattigdommen og hadet ikke kun er negativt og hårdt. I strofe 6 fortæller han, at fattigdommen har ladet ham se mennesker, som de virkelig er med deres dårlige sider. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind