Spørgsmål 3

Diskutér, hvilke fordele og ulemper der vil være for Storbritannien ved at træde ud af EU. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag C2, og du skal anvende viden om international økonomi.

Indledning

I C2 hævder Liam Fox, at Brexit er nøglen til velstand i Storbritannien. Ved at træde ud af EU vil Storbritannien opnå frihed til at indgå aftaler og på den måde blive en global nation med global indflydelse. Kritikere af Brexit vil omvendt hævde, at Brexit er et udtryk for protektionisme som vil skade den internationale handel. I denne opgave vil jeg diskutere, hvilke fordele og ulemper Storbritannien vil opleve ved at træde ud af EU.

Fordele

For det første vil Storbritannien få frihed til at lave sine egne handelsaftaler, jf. C2. Frihed til at lave aftaler med lige netop de lande, der er relevante for briterne og frihed i forhold til, hvad aftalerne skal gå ud på. Ved at træde ud af EU vil Storbritannien faktisk bidrage til international frihandel fremfor at mindske den. Omvendt kunne man hævde, at Storbritannien mister en enorm indtægtskilde ved at træde ud af det indre marked i EU. Dog viste C1, at Storbritannien har et handelsunderskud med EU. I forhold til handelsbalancen er EU altså slet ikke en indtægtskilde. Bilag C1 viste også, at Storbritanniens eksport til lande uden for EU var stigende. Når Storbritannien træder ud af EU, så vil landet sandsynligvis kunne lave frihandelsaftaler med disse lande. På den måde vil Storbritannien ikke længere være fanget bag EU’s toldmur. Frihandelsaftaler vil medføre en øget eksport, da Storbritanniens varer ikke længere vil være underlagt handelsbarrierer. En øget...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind