Delopgave B: Forskelle mellem sorte og hvide i USA

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave B: Forskelle mellem sorte og hvide i USA fra eksamenssættet “Modsætninger”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag på STX d. 31. august 2021.

Opgaveformuleringen lyder:

Spørgsmål 2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag B1 (tabel 1, tabel 2, tabel 3, figur 1, figur 2 og tabel 4) kan udledes om forskelle mellem sorte og hvide i det amerikanske samfund. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om social differentiering og kulturelle mønstre.

Spørgsmål 3. Du er politisk rådgiver for den amerikanske præsident Joe Biden. Skriv et notat til Joe Biden, som sætter ham i stand til at håndtere uligheden mellem sorte og hvide i det amerikanske samfund. Notatet skal tage udgangspunkt i bilag B2 og videoklippet i bilag B3, og du skal anvende sociologiske begreber og viden om forholdet mellem struktur og aktør.

Her ser du et uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Ifølge B2 mener Biden, at en god amerikansk økonomi kan bidrage til at udligne raceuligheden i USA. Vi ved fra figur 1, at forskellen i arbejdsløshed udlignes i højkonjunktur. Det fortæller os, at sorte er en af de sidste grupper, der bliver ansat. En god økonomi er derfor vigtig for at undgå en stor forskel i arbejdsløshed.

Der er dog også andre mere konkrete tiltag Biden kan benytte for at mindske den økonomiske ulighed. Biden kan eksempelvis hæve mindstelønnen. Vi ved fra figur 2, at en større andel sorte end hvide lever under fattigdomsgrænsen. Vi ved også, at arbejdsløsheden i figur 1 er lavere end fattigdomsraten. Det fortæller os, at der er working poors i USA. Det vil sige, at man ikke tjener nok på sit arbejde til at kunne forsørge sig selv. Det kan en mindsteløn være med til at ændre. Forhåbentligt kan det også bidrage til at mindske løngabet vi så i tabel 1.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave B: Forskelle mellem sorte og hvide i USA

[4]
Bedømmelser
 • 08-09-2022
  Givet af 2.g'er på STX
  starten på opgaven er oftes det sværeste. så det ville være en kæmpe hjælp at der stod eksempler på hvordan man kunne indlede sin opgave.
 • 23-01-2022
  Givet af 2.g'er på STX
  der er ikke så meget kød på hjælpen. Til gengæld er det der så er, rigtig god hjælp.
 • 17-04-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 26-10-2021
  Givet af 3.g'er på STX