Delopgave A: Ruslands rolle internationalt

Her finder du vores eksempelbesvarelse af delopgave A: Ruslands rolle internationalt, der blev stillet til skriftlig eksamen i Samfundsfag A d. 31. maj 2018 i eksamenssættet "Løsninger".

Opgaveformuleringerne lyder:
"2. Sammenlign de opfattelser af Ruslands rolle i verden, der kommer til udtryk i bilag A1, A2 og A3. Du skal anvende viden om magt i international politik.

3. Diskutér fordele og ulemper ved en øget dansk oprustning i forhold til at håndtere Ruslands rolle i verden. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag A4 og bilag A5, og du skal anvende viden om mål og midler i dansk udenrigspolitik."

Uddrag fra spørgsmål 3

En klar ulempe ved oprustning af det danske militær er, at Danmark bevæger sig ind på en kurs, der bryder med den primære tradition i dansk udenrigspolitik om, at satse på blød aktivisme gennem ikke-militære midler som diplomati. Danmark har en klart større magtposition i diplomatiske forhandlinger, det vil sige ved anvendelse af blød aktivisme f.eks. gennem udenrigsøkonomiske midler eller argumentation, der kræver et stort informationsgrundlag. Ved at bryde den opbyggelige kurs, hvor Danmark har opnået en magtposition, risikeres at den nuværende bløde magt mindskes igen.

En anden ulempe er, at Danmark ikke længere satser på blød aktivisme, dvs. afspænding af konflikter gennem nedrustning og diplomatiske løsninger. Ved at opruste militært mindskes sandsynligheden for at spændingerne mellem Rusland og Vesten kan løses diplomatisk. Årsagen til at Danmark og NATO’s oprustning mindsker muligheden for diplomatiske løsninger og nedrustning, er sikkerhedsdilemmaet. Oprustningen kan betragtes som et aggressivt og offensivt træk af Rusland, selvom NATO kun opruster for at beskytte sig selv.

En tredje ulempe er, at Danmark uanset hvor stor en del af BNP der anvendes på militære midler aldrig i sig selv vil kunne afskrække Rusland fra at angribe. Danmark vil altid være afhængig af NATO og særligt USA’s bidrag og villighed til at beskytte medlemmerne, og i det perspektiv er det danske militær en dråbe i havet.

En fjerde ulempe er, at Rusland kan sætte hårdt mod blødt i Arktis og gennemtvinge sine territoriale krav fremfor at søge forhandlede løsninger i Arktisk råd. Danske interesser i Arktis har størst sandsynlighed for at blive varetaget hvis Danmark fortsætter sin bløde aktivisme, ved at gøre brug af diplomatiske ressourcer...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave A: Ruslands rolle internationalt

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.