Spørgsmål 2

Sammenlign de opfattelser af Ruslands rolle i verden, der kommer til udtryk i bilag A1, A2 og A3. Du skal anvende viden om magt i international politik.

Denne besvarelse vil sammenligne de opfattelser af Ruslands rolle i verden, der fremgår af bilagene. Besvarelsen vil inddrage en karakteristik af Ruslands bløde magt og magt som relation, herunder Ruslands legitimitet og viljestyrke.

Ruslands magtposition i verden

Bilagene har forskellige syn på Ruslands magtposition. Ingen af bilagene betragter Rusland som en supermagt, med ekstraordinært store kapabiliteter, som f.eks. Sovjetunionen var det under den kolde krig og USA stadigvæk er det i dag.

Til gengæld har bilag A1 et billede af Rusland som en stormagt, der kan udfordre Vesten på egen hånd. Stik modsat mener bilag A2, at Rusland er en svag stat, der på ingen måde kan udfordre USA og Vesten, men kun har kapacitet til at forsøge at beskytte sig selv. Bilag A3 stiller sig imellem de to andre bilag og mener at Rusland, med de rette alliancer med andre stormagter og mellemstore magter, kan udfordre supermagten USA.

Ifølge bilag A1 tvinger Rusland Vesten til at se det som en “vigtig magt”. Rusland viser igennem krigshandlinger, at landets magtposition ikke kan negligeres. Ruslands annektering af Krim-halvøen, er eksempelvis sket på en måde hvor “Vesten har været magtesløs overfor Ruslands handlinger”. Derfor betragter bilag A1 Ruslands magtposition som en stormagtsposition. Bilag A1 mener, med annekteringen af Krim og handlingerne i Syrien som eksempler, at Rusland succesfuldt kan handle alene, som anta...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind