Filmiske virkemidler

En vigtig del af en filmanalyse handler om at undersøge de filmiske virkemidler, der er anvendt i filmen. Skriver du den analyserende artikel på STX om de to film, bliver du desuden bedt om at undersøge de filmiske virkemidler, der er anvendt.

På de følgende sider giver vi et forslag til, hvad du kan komme ind på, når du skal analysere de filmiske virkemidler i de to kampagnefilm "Likvideringen" og "Festen".

Her kan du bl.a. få hjælp og inspiration til følgende punkter:

  • Billedbeskæring. Her giver vi eksempler på filmens brug af nærbilleder, og vi giver et bud på, hvilken funktion nærbillederne har i de to film.
  • Filmiske virkemidler, der skaber spænding. Her viser vi dig, hvilke filmiske virkemidler, der er anvendt i de to film for at skabe spænding. Vi kommer bl.a. ind på nærbilleder, hurtig klipning og håndholdt kamera.
  • Lyd. I afsnittet her viser vi dig, hvilken funktion musikken har i de to film. Derudover giver vi eksempler på reallyde, og vi giver et bud på, hvilken funktion reallyde har i de to film.
  • Andre filmiske virkemidler. Her viser vi dig, hvordan perspektivet kan have en afgørende betydning for forståelsen af en film. Derudover giver vi dig forslag til, hvad du kan komme ind på, hvis du vil gå i dybden med lys og farver i de to film.