Cecil

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Cecil”. Novellen er skrevet af Johannes V. Jensen i 1898 og udgivet i Himmerlandsfolk.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkning og idéer til perspektivering. Du kan også læse hele teksten med ordforklaringer og korte gennemgang af handlingen i de enkelte afsnit.

Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Slutningen er lukket

”Cecil” har en lukket slutning. Cecil ender i et lille hus med sine tre børn og Anton, som er ødelagt af druk. Her må hun arbejde med vævning for at brødføde sin familie. Fortælleren konkluderer, at det bliver Cecils skæbne:

Saaledes gik det den storsindede og nøjeregnende Cecil, saadan blev hun gift og saadan vilde hun leve, hvad Folk saa sagde. 

Fortælleren kommenterer også årsagen til, at det er gået sådan for Cecil. Det skyldes hendes trodsighed, som hun ikke engang selv er bevidst om:

Cecil vidste vel ikke, hvordan alt havde sammentvundet sig; hendes stridige Hjærte kendte ikke sin egen Lov. Hun vidste ikke engang, Cecil, at hun havde trodset, og at hun fremdeles ville trodse et helt Liv igennem, udenom al Lykke og stik imod enhver Rimelighed.

Slutningen er altså lukket, fordi fortælleren konkluderer og udlægger fortællingens pointe for os. Fortælleren forklarer, at Cecils skæbne skyldes hendes trodsighed, som hele tiden driver hende til at træffe beslutninger, som ikke er for hendes eget bedste. Det er Cecils natur. Hun er ikke engang bevidst om sit eget adfærdsmønster – det er bare sådan, hun er.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Cecil

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.