Eksempelbesvarelse

Herunder finder du et eksempel på besvarelse af opgaven ”Facebook og identitet”. Eksemplet er en besvarelse af opgave 2 fra dansk skriftlig eksamen på STX torsdag den 11. august 2016.…

...

Facebook og identitet

Facebook er blevet en enormt vigtig del af vores identitetsdannelse, og vi søger hele tiden en anerkendelse fra andre mennesker gennem det sociale medie. Det gør vi fx ved at vise, hvad vi laver, og hvor vi er henne. Men en profil på Facebook er ofte et glansbillede, og ifølge Lars Lundmann er den anerkendelse, vi får på Facebook, ufuldstændig. Han har skrevet artiklen ”Anerkendelse på Facebook gør dig ikke til den, du håber på”, som blev bragt i Information den 20. juli 2012. Her skriver han om vores behov for anerkendelse på Facebook og påstår, at den anerkendelse, vi får på Facebook, ikke er en anerkendelse for det, vi faktisk er. Måske har han en pointe, men kan man overhovedet få behovet for anerkendelse opfyldt på internettet?

Lundmanns hovedsynspunkt i artiklen er, at den anerkendelse, vi får fra Facebook, er ufuldstændig. Vi har et ”ideal om stabilitet”, og derfor vil vi gerne fremstå som én balanceret person på Facebook og ”finde ind til en fast kerne i vores personlighed”. Personligheden er foranderlig, og den afhænger af situationen, og hvordan andre opfatter os. Selvom vi udvikler os, har forskellige interesser og hobbyer og egentlig ikke er den samme person hele livet, er det alligevel det, vi gerne vil vise og overbevise os selv om. Ifølge Lundmann ”bør de fleste af os sige: Jeg ved ikke, hvem jeg er!” Vi mennesker vil ”kunne forudsige os selv og andre”, så vi kan have tillid til hinanden.

Tillid er altså vigtigt, men tilliden kommer ikke af, at vi er konsistente i de billeder, vi viser omverdenen. Men tilliden kan til gengæld forsvinde, hvis vi bliver ved med at fastholde idealet om, personlighed er noget stabilt. Ifølge Lundmann er det et ironisk forhold. For når vi viser ét billede af os selv, får vi kun anerkendelse for det ene billede. Og det ene billede er sjældent hele den person, vi ser os selv som. De sider af os selv, som vi skjuler, får vi slet ingen anerkendelse for. Derfor bliver vi ved med at mangle anerkendelse, og så…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind