Sproglige og retoriske virkemidler

Her kan du få hjælp til de sproglige og retoriske virkemidler i ”Anerkendelse på Facebook gør dig ikke til den, du håber på.” Vi ser på den sproglige stil, ordvalget og brugen af retoriske spørgsmål i teksten.

Skift i skrivestil markerer, at Lundmann har en professionel viden

I det første afsnit af debatindlægget markerer Lundmann, at han taler om sine egne oplevelser ved at bruge stedordet ‘jeg’. Men allerede fra andet afsnit skifter han til at bruge første person flertal “Vi”. Et sådan skift kan ses som et forsøg på at inddrage læseren, men hos Lundmann er det også et tegn på, at han udtaler sig som en fagperson, der har en professionel viden om, hvordan mennesker generelt er:

Vores personlighed er således afhængig af, hvem der betragter os, i hvilke situationer de gør det, og hvornår vi spørger dem, hvad de ser. På samme måde er andres vurderinger farvet af, hvem de selv er, og hvilke præferencer de har.

I citatet her (og mange andre steder i artiklen i øvrigt) omtaler Lundmann generelle psykologiske forhold, fx om personlighedens afhængighed af andre mennesker, og hvordan vurderinger ikke er neutrale, men afhænger af dem, der vurderer. Ord som ‘personlighed’, ‘betragter’, ‘vurderinger’ og ‘præferencer’ hører til et psykologisk fag...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind