Filmiske virkemidler

En vigtig del af din kortfilmsanalyse handler om at se nærmere på de filmtekniske virkemidler. De er afgørende for kortfilmens udtryk og indhold, og din analyse af de filmtekniske virkemidler bliver således en undersøgelse af, hvordan plottet og karaktererne i kortfilmen fremstilles.

Vigtigt: Du skal ikke komme ind på alle de filmtekniske virkemidler i din analyse, men udvælge.

Indstillinger, scener, sekvenser

Billedsiden af kortfilmen består grundlæggende af tre elementer, hvis navne det er vigtigt at kende, nemlig indstillinger, scener og sekvenser.

Indstillinger

Indstillingen er den mindste filmiske bestanddel i kortfilmen. En indstilling er én sammenhængende optagelse, dvs. at så snart der klippes, skiftes der indstilling. (Fx: Indstilling 1: ”En kvinde går hen ad en gade (filmes forfra)” Indstilling 2: ”Kvinden går videre hen ad gaden (filmes nu fra siden)”.

Scener

Scenen består af en række indstillinger, som hænger sammen i et mindre handlingsforløb på omtrent samme sted. (Fx: Tyve indstillinger, hvor kvinden går hen ad gaden, stopper op og køber noget fra en gadehandler, fører en længere samtale, går videre ind i en gammel bygning.)

Klipning

Klipningen af en kortfilm handler om, at instruktøren klipper de enkelte indstillinger sammen til scener og de enkelte scener sammen til en hel film.

Klipningen kan have stor betydning for, hvilket indtryk kortfilmen giver publikum. Der er fx stor forskel på, om der klippes hurtigt eller langsomt i en kortfilm.

Her viser vi de vigtigste faktorer, der gør sig gældende i klipningen af en kortfilm.

Klipperytme

  • Hvordan er rytmen i klipningen?
    • Hurtig klipning, dvs. at der klippes forholdsvis mange gange. Der går måske max. 5 sekunder mellem hver klipning. Dette giver meget dynamik og et højt tempo i kortfilmen. Det er meget brugt i fx actionfilm og komedier.
    • Langsom klipning, dvs. at der klippes forholdsvis få gange. Dette giver ro í filmen og giver publikum mulighed for at leve sig ind i en bestemt situation eller person. Dette er meget brugt i fx dramaer og thrillere.
  • Hvilken type af klipning præger især kortfilmen?
    • Montageklipning, kontinuitetsklipning, krydsklipning, parallelklipning, overblænding? (Se nedenfor).

Kontinuitetsklipning

Kontinuitetsklipning (usynlig klipning) sikrer en stabil sammenhæng i kortfilmen på den måde, at de enkelte klip bliver til scener, der hænger sammen på en naturlig måde. Fx kan klipningen frem...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind