Analysemodel

...

Trin 2: Analyse

I en filmanalyse er det næsten altid relevant at komme omkring komposition, personer, miljø og filmiske virkemidler. 

Komposition

Kompositionen er et godt sted at begynde din filmanalyse. Her kan du i første omgang overveje, om kortfilmen er opbygget lineært eller mere fragmenteret, samt hvor stort et tidsforløb filmens plot strækker sig over. Normalt vil handlingen en kortfilm udspille sig over et relativt kort tidsforløb, måske kun få timer eller en enkelt dag. Du kan endda opleve kortfilm, hvor handlings tidsforløb svarer ret direkte til filmens spilletid (fx Kuppet). 

Derefter kan du overveje følgende spørgsmål:

  • Hvordan opbygger filmen spænding (suspense)?
  • Hvilke afgørende vendepunkter er der i filmens handling?
  • Bl…

...

Trin 3: Fortolkning

I din fortolkning skal du samle op på de enkelte elementer fra din analyse og bruge dem til at sige noget grundlæggende om, hvad kortfilmen handler om. 

De typiske nøglebegreber i en fortolkning er tema og budskab. Som minimum bør du forholde dig til, hvad kortfilmens tema/temaer kan være, da alle film er knyttet til et eller flere temaer. Temaet er det overordnede emne, som filmen sætter i spil. Temaer er ofte knyttet til nogle grundlæggende spørgsmål eller emner i menneskelivet, som fx døden, tidens gang, eller familien.  

Afhængigt af din konkrete kortfilm kan det også være relevant at tale om budskabet. Hvad er det filmen vil fortælle os om sit tema? Det er dog ikke nødvendigvis alle film, som har et klart budskab, så du skal kun inkludere dette …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind