[0]

Analyse af kortfilm

I dette kompendie kan du læse om analyse af kortfilm. Kompendiet er især rettet mod Dansk og Mediefag, da du kan møde kortfilm i begge fag. 

I kompendiet kan du finde en analysemodel, som kan hjælpe dig i gang med dit arbejde med kortfilm. Du kan også finde gennemgange af alle de forskellige analysepunkter, som kan være relevante i forbindelse med kortfilmsanalyse.

NB: Hvis du arbejder med kortfilm i Engelsk, så anbefaler vi, at du i stedet læser vores kompendie til short film analysis. Her gennemgår vi nemlig genren med fokus på de engelske analysebegreber og med eksempler fra engelsksprogede kortfilm. 

Uddrag

Nogle gange inddeles kortfilm i forskellige undergenrer. Her kan man fx tale om handlingsbaserede kortfilm, dialogbaserede kortfilm og lyriske kortfilm. 

Handlingsbaserede kortfilm

Handlingsbaserede kortfilm er kendetegnet ved, at fortællingen drives frem af de handlinger, som personerne udfører i filmen. Dialogen mellem personerne spiller til gengæld en mindre afgørende rolle, eller kan endda være helt fraværende.

Seven Minutes in the Warsaw Ghetto er et eksempel på en handlingsbaseret kortfilm. Filmen har ingen dialog, og fortællingen drives frem af hovedpersonens handlinger og de fatale konsekvenser, som de ender med at have. 

Dialogbaseret kortfilm

Dialogbaserede kortfilm er kendetegnet ved, at fortællingen drives frem af dialogen mellem personer. Til gengæld ‘sker’ der ikke nødvendigvis særlig meget på handlingsplanet. 

Ernst og lyset er et eksempel på en dialogbaseret kortfilm. Handlingen drives frem af dialogen mellem Ernst og Jesus, som kører sammen i Ernsts bil. Til gengæld ‘sker’ der ikke så meget i kortfilmen. 

Lyriske kortfilm

Lyriske kortfilm er en særlig genre, som nærmest fungerer som et slags visuelt digt. Ofte har lyriske kortfilm mere fokus på at præsentere en stemning eller nogle symboler, frem for at fortælle en sammenhængende historie. Typisk kræver det en del fortolkning at nå frem til, hvad den lyriske kortfilm prøver at sige.

100 meter fri er et eksempel på en lyrisk kortfilm. Hele filmens spilletid er fokuseret på at vise en svømmer i et svømmebasin, mens der glimtvis skiftes til nogle mørke, utydelige billeder fra en skovsø. Der er altså en simpel, næsten ikke-eksisterende handling og slet ingen dialog, og det kræver derfor en del tolkning at nå frem til, hvad filmens fortælling går ud på.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af kortfilm

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.