Den Store Gatsby | Analyse

  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • 10
  • 4
  • 1655
  • PDF

Romananalyse: Den Store Gatsby | Analyse

Analyse og fortolkning af romanen "Den Store Gatsby" fra 1925 skrevet af den amerikanske forfatter F. Scott Fitzgerald.

Studienets kommentar

En god analyse af hovedpersonen Nicks udvikling og romanens temaer. Dog måtte eleven godt have gjort mere ud af fx fortæller, sprog og symboler.

Uddrag

Den store Gatsby er en roman fra 1925, som er skrevet af den amerikanske forfatter F. Scott Fitzgerald. Romanen er gennem tiden blevet en klassiker, og siges at være den bog der beskriver de brølende 20'ere bedst. Romanen omhandler hovedsageligt hovedpersonen Jay Gatsby, en ung, mystisk, millionær der bor på West Egg, i sommeren 1922. Gennem romanen følger man, den tilbageholdte, Nick Carraway, som er fortælleren af historien om Gatsby. Nick er brugt som en personal fortæller, som skifter mellem en indre og ydre synsvinkel.
Nick kommer til New York med et håb om at blive en dygtig aktiesælger, men hans fokus kommer på alt andet end aktier. Han bliver hurtigt sat ind i den betændte situation mellem hans kusine Daisy, og hendes mand Tom, som har en affære med Myrtel. Nick får et godt øje til den berømte golfspiller Jordan, som er veninder med Daisy, og sammen hjælper de Gatsby med at charmere sig ind på Daisy. Nick og Jordan prøver at være objektive omkring de andres rod, og ønsker bare at observere udviklingen, men det lykkes dem ikke. De er vidner til klimakset, da Gatsby afslører, at han har et forhold til Daisy, og da Myrtel bliver kørt ned. Efter denne dag kan ingen af dem forblive objektive og allierer sig med modsatte hold, og kan derfor ikke forblive sammen.
Forfatteren har undladt at give en beskrivelse af Gatsby i romanen, hvilket gør ham til en spændende figur, da man bare ved, han er ung og rig. Rygterne siger 100 forskellige ting, så ingen kan gøre sig klog på hvem han er, dog kommer folk hver weekend til hans overdådige fester. Nick Carraway er den eneste person, der nogensinde lærer den ægte Gatsby at kende, og han finder ud af, at alt han gør, er for hans livs kærlighed, Daisy. Det viser sig nemlig, at Gatsby som fattig og ung løjtnant har forelsket sig dybt i den rige skønhed, ved navn Daisy. Deres forelskelse var gensidig, men da Gatsby bliver sendt til militærtjeneste,... Køb adgang for at læse mere

Den Store Gatsby | Analyse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.