SRO om syntese af acetylsalicylsyre i Kemi og Biologi

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 2.g
  • Kemi B, Biologi A
  • 12
  • 17
  • 3096
  • PDF

SRO om syntese af acetylsalicylsyre i Kemi og Biologi

Her er en SRO om acetylsalicylsyre i fagene Biologi og Kemi. Opgaven er skrevet af Studienets redaktører som et eksempel på en opgave til karakteren 12.

Opgavens Kemi-del handler om fremstilling af acetylsalicylsyre. Opgavens Biologi-del fokuserer på acetylsalicylsyres virkning i kroppen og på bivirkninger ved stoffet. Opgaven diskuterer desuden fordele og ulemper ved at bruge hhv. acetylsalicylsyre og kosttilskud (fiskeolie) til smertelindring. Diskussionen tager afsæt i en videnskabelig artikel om smertelindrende stoffer i fødevarer.

Indhold

Indledning 5
Metoder 6
Teorien bag syntese af acetylsalicylsyre 7
Syntese af acetylsalicylsyre i laboratoriet 9
Materialer 9
Fremgangsmåde 9
Resultater og resultatbehandling 10
Vurdering af udbytteprocent 11
Acetylsalicylsyres virkning i kroppen 12
Analyse af artikel om naturlige alternativer til smertelindrende medicin 14
Redegørelse for artiklens indhold 14
Diskussion af fordele og ulemper ved forskellige typer af smertelindrende stoffer 14
Konklusion 16
Litteraturliste 17

Uddrag

Acetylsalicylsyre er det aktive stof i mange lægemidler. Acetylsalicylsyre bruges til smertelindring, febernedsættelse og dæmpning af inflammation, og stoffet indgår derfor bl.a. i nogle typer af hovedpinepiller.

Man fremstiller acetylsalicylsyre ud fra salicylsyre. Salicylsyre kan udvindes fra piletræers bark og har længe været brugt som smertestillende naturmedicin. Man begyndte dog i 1890'erne at omdanne salicylsyre til acetylsalicylsyre, fordi salicylsyre kunne give kraftige mavesår (Munthe, S., 2020). Acetylsalicylsyre har også en smertelindrende virkning, men påvirker ikke mavens slimhinde helt så kraftigt.

Acetylsalicylsyre kan dog have nogle af de samme bivirkninger i bl.a. mavesækken, som salicylsyre har, især hvis en patient har brug for at indtage meget af stoffet. Man er derfor ofte interesseret i andre muligheder for smertebehandling af disse patienter.

I denne SRO redegør jeg først for, hvad der kemisk kendetegner acetylsalicylsyre, og hvordan stoffet fremstilles. Herefter gennemgår jeg, hvordan jeg selv har syntetiseret stoffet i laboratoriet. Herunder beregner jeg den teoretiske udbytteprocent og min faktiske udbytteprocent ved syntesen.

Jeg redegør derefter for, hvordan acetylsalicylsyre lindrer smerter. Herefter analyserer jeg en artikel fra et videnskabeligt tidsskrift. Artiklen undersøger, hvilke alternativer der findes til smertelindring med medicin. Ud fra artiklen diskuterer jeg fordele og ulemper ved at bruge hhv. acetylsalicylsyre og naturligt forekommende stoffer i fødevarer til smertelindring... Køb adgang for at læse mere

SRO om syntese af acetylsalicylsyre i Kemi og Biologi

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SRO om syntese af acetylsalicylsyre i Kemi og Biologi.