Overvågning - Bliver privatlivets fred taget fra os?

  • STX 2.g
  • Samfundsfag A
  • 12
  • 6
  • 1434
  • PDF

Overvågning - Bliver privatlivets fred taget fra os?

En samfundsfagsaflevering, der omhandler overvågning, med fokus på blandt andet Foucaults teorier om magt og overvågning. Her diskuteres om privatlivets fred bliver taget fra os på grund af den massiv øgede overvågning, der efterhånden finder sted i større og større mængder.

Lærers kommentar

Du skriver en rigtig flot diskussion om fænomenet overvågning. Du viser overblik over bilagsmaterialet og over den relevante teori, både Foucault og Grundlovens frihedsrettigheder. Og din diskussion hænger meget fint sammen gennem din indledning og konklusion.

Studienets kommentar

Bilagsmaterialet kendes desværre ikke.

Indhold

- Opgave 1 – Redegørelse for bilag 1
- Opgave 2 – Diskuter med udgangspunkt i bilag 2, inddrag gerne bilag 1

Uddrag

Redegørelse

Hver eneste dag bliver helt normale danskere overvåget uden præcis at vide, hvem der står bag, og hvorfor de gør det. Kriminel eller ej - alle bliver overvåget med den hensigt at hjælpe og beskytte borgerne mod kriminalitet. Men hvornår går grænsen mellem at beskytte og undertrykke?

Vort samfund bygger på, at vi danskere har en opfattelse af, hvem vi er som individ og ikke mindst har en forståelse af de individuelle rettigheder, men ifølge kultursociolog Kim Rasmussen tager overvågningen disse opfattelser fra os og giver os mindre privatliv til at få en forståelse af dem. Vi er så vant til at blive overvåget, og det dermed ligger så langt inde i vores underbevidsthed, så vi nærmest ikke bemærker det mere. Vi har efterhånden indrettet vores liv og ændret vores væremåde efter den præventive effekt af overvågning. Som Per Helge Sørensen, bestyrelsesmedlem af den private organisation Digital Rights og forfatter, siger; når det bliver nødvendigt at ændre sin færden, fordi man ved, at man bliver overvåget og...

Opgave 2 – Diskuter med udgangspunkt i bilag 2, inddrag gerne bilag 1

Bliver privatlivets fred taget fra os på grund af den massiv øgede overvågning, der efterhånden finder sted i større og større mængder, eller er det blot en naturlig og god udvikling af vores samfund? To vidt forskellige synspunkter fremkommer i bilag 2, som henholdsvis består af artiklerne ”Ordførere åbner for mere digital overvågning” og ”Ny tænketant: Vores privatliv skal ikke være på statens nåde”.

I sidstnævnte artikel er det den tidligere chefjurist i CEPOS, Jacob Mchangama, der har ordet. Han mener nemlig at overvågning og kontrol truer danskernes frihedsrettigheder. En af frihedsrettighederne indeholder blandt andet paragraf 72, som siger, at myndighederne skal have dommerkendelse, før de må åbne borgernes breve og ikke mindst aflytte deres telefoner. Hvis udviklingen inden for overvågning fortsætter vil alverdens ting efterhånden være forbundet med internettet, og oplysninger vil blive ved med at tilfalde de offentlige myndigheder. Dette vil på ingen måde stemme overens med det som Grundlovens fædre indførte for at... Køb adgang for at læse mere

Overvågning - Bliver privatlivets fred taget fra os?

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.