Hævn som kunstnerisk motiv

Her har du Studienets opgavehjælp til at skrive en reflekterende artikel om hævn som kunstnerisk motiv. Den reflekterende artikel er opgave 5 fra Dansk skriftlig eksamen på STX, 21. maj 2021.

Opgavehjælpens indhold

Vores opgavehjælp giver hjælp til arbejdet med teksterne og emnet samt forslag til, hvad du kan komme ind på i dine refleksioner i opgaven.

Siden med arbejdsspørgsmål giver hjælp til at få hul på teksterne. Spørgsmålene vejleder dig i, hvad du skal kigge efter i teksterne, og hvordan du kan forbinde dem med emnet om om hævn som kunstnerisk motiv.

Siden om opgaveformuleringen hjælper dig med at forstå og afkode opgaveformuleringen rigtigt. Her forklarer vi blandt andet, hvordan du kan forbinde emnet og teksterne, og hvordan opgaveformuleringen kan vejlede dit arbejde med teksterne. Vi giver også to forslag til vinkler på emnet, som du kan bruge til at gøre din artikel skarpere.

“Hævnen som kunstnerisk motor” (tekst 5a) er hovedteksten, som du skal inddrage i opgaven. Vi giver dig hjælp til at finde de relevante synspunkter i teksten, og hvordan du kan bruge synspunkterne som springbræt til at reflektere over emnet om hævn som kunstnerisk motiv.

Ud af det øvrige materiale, som følger med opgaven, skal du inddrage mindst to af teksterne 5b-5e. Vi giver hjælp til alle fire tekster:

På siden om “Citater om hævn” (tekst 5b) får du inspiration til, hvordan citaterne kan bruges til at sige noget om hævn som tema og om hævnmotivets betydning for plot og karakterfremstilling.

På siden om Fred til lands (tekst 5c) ser vi på, hvordan filmklippet kan bruges som eksempel på hævn som kunstnerisk motiv. Vi går i dybden med hævnens betydning for tema og karakterfremstilling i klippet. 

På siden om "Hr. Ebbes døtre" (tekst 5d) forklarer vi om hævnmotivet i denne folkevise, som stammer fra middelalderen. Du får hjælp til at bruge teksten som et eksempel på, hvordan hævn kan have betydning for plot og spændingsopbygning, og hvordan hævn kan fungere som tema.

På siden om Johannes Døberens henrettelse (tekst 5e) forklarer vi, hvordan hævn er på spil som motiv i maleriet. Og vi giver et bud på, hvordan maleriet kan forstås som eksempel på en kunstnerisk tematisering af hævn.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hævn som kunstnerisk motiv

[2]
Bedømmelser
  • 07-12-2021
    Givet af 3.g'er på STX
  • 06-09-2021
    Givet af 3.g'er på STX