SRP om RSA og overvågning i Matematik A og Samfundsfag A

  • STX 3.g
  • SRP (Matematik A, Samfundsfag A)
  • 10
  • 25
  • 6368
  • PDF

SRP om RSA og overvågning i Matematik A og Samfundsfag A

SRP i Matematik og Samfundsfag om overvågning og RSA-kryptosystemet. Studieretningsprojektet redegør for RSA krypteringssystemet, herunder talteoretiske begreber og sætninger, der udgør grundlaget for dette krypteringssystem. RSA-‐systemet er illustreres ved at gennemgå et eksempel på enkryptering og dekryptering af ordet SNOWDEN ud fra et par. Desuden vurderes sikkerheden af RSA som kryptosystem og i forlængelse heraf vurderes om overvågning er en krænkelse af individet og hvad den øgede overvågning betyder for tilliden i et samfund. Der perspektiveres til Edward Snowdens lækkede dokumenter.

Opgaveformulering

Hvordan fungerer den elektroniske overvågning i samfundet, hvordan undgår man den og hvilke konsekvenser afstedkommer den øgede mængde overvågning?

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 1
Indledning 3
Hvordan fungerer den elektroniske overvågning 4
Overvågningssamfundet 4
Panoptisme 5
Internet Panoptisme 7
Hvordan undgår man overvågning 9
RSA 9
Eulersb sætning 9
Euklids algoritme 12
Bevis for RSA 13
Enkryptering og dekryptering af SNOWDEN 14
PGP 17
Sikkerheden af RSA 18
Hvad er konsekvenserne af øget overvågning 19
Perspektivering 22
Konklusion 23
Bibliografi 25

Uddrag

Indledning
Internettet har gjort store mængder information tilgængelig for mennesker på et split sekund. Det har åbnet døre for en ny verden hvor vi kan kommunikere med hinanden tværs over kloden. Men over alt hvor vi færdes på nettet efterlader vi os spor, og derfor gør vi det muligt for andre at overvåge os. (Jastrup, 2003) En større og større del af vores kommunikation og hverdag bliver digitaliseret. I de vestlige lande har vi i de seneste år set digitalisering af forvaltningen, sygehusene og uddannelserne. Militæret er godt på vej med digitaliseringen. Krig, sikkerhed, forbrydelse og overvågning i det digitale netværkssamfund handler i dag om digitale aggression og kriminalitetens digitale aspekter. (?) På grund af digitaliseringen er kryptologien blevet en central del af vores samfund da vi benytter det til at afgrænse hvem der har adgang til vores data. Den nye teknologi giver os mulighed for at være online hele døgnet, men de udgør også nye trusler med vores privatliv. Der har siden 2012, i EU, været arbejdet for at revidere lovgivningen om databeskyttelse for at sikre, at folk bevarer kontrollen med deres personlige oplysninger i den digitale verden. Men hvordan fungerer denne elektroniske overvågning? Hvordan undgår man den og hvilke konsekvenser har den? Dette vil jeg undersøge i min opgave.

Overvågningssamfundet
Vi har registreret hændelser i vores samfund siden oldtiden. De seneste 200 år har vores kapitalistiske samfund haft profit maksimering som mål. Dette har medført et øget krav til effektivisering og rationalisering. (Fisher, 2007) Vi har altid registreret men vi har gjort det i papir form. Når vi så har muligheden for at registrere digitalt bliver dette en oplagt mulighed for at øge effektivisering og rationalisering, både indenfor den private sektor men måske i særdeleshed i den offentlige sektor.

Panoptisme
Foucault begynder sit kapitel om Panoptikon med at beskrive ”de forholds regler man ifølge reglementet fra slutningen af det 18. Århundrede skulle tage, når der var konstateret pest i en by.” (Foucault, 1975, s. 211) Han beskriver pesten som noget sammensat, løsagtigt, lovløst, forbudsløst vanvid hvor kroppene blander sig uden respekt, hvor den disciplinære magt er analysen, der adskiller de syge fra de raske. Pesten er den bagvedliggende frygt for overvågnings institutionen Panoptikon.

Internet Panoptisme
Internettet, i form af World-Wide Web, var i sin tid skabt til kommunikative formål. I begyndelsen forventede man at internettet ville bane vej for den liberale utopi om et fordomsfrit medie, hvor vi kommunikerede uden hensyn til race, køn, alder og så videre. Selvom styring ikke var intentionen bag skabelsen af internettet, så har dets udvikling skabt et privilegeret rum for den disciplinære magt. (Meldgaard)

RSA
RSA er en meget populær algoritme der bruges af computere til at enkryptere og dekryptere beskeder, sådan så et uønsket tredjeparti ikke kan se dem. Det der kendetegner RSA er et det er et ”public-key system” hvilket vil sige at der er en offentlig og en hemmelig kryptonøgle.

PGP
RSA kan bådes anvendes til at beskytte lovlydige borgeres kommunikation med hinanden, men det kan også hjælpe forbrydere og terrorister med at skjule planer fra staten. Meget af denne debat er inspireret af sagen om Phil Zimmermann, hvis forsøg på at gøre RSA let anvendelig til folket udgjorde en trussel mod NSA. (Teuber, 1999..

Sikkerheden af RSA
Vi stoler på RSA som en algortime og bruger det til at skjule alle mulige følsomme informationer, som for eksempel vores konto oplysninger. Vi har tidligere talt om matematiske sætninger og regler. Men der findes ingen sætning, ingen absolut vished, om at et kryptosystem aldrig kan brydes af et tredjeparti.

Perspektivering
Teorien om panoptikon kan perspektiveres til Edward Snowden's lækkede dokumenter. Som nævnt i det redegørende afsnit kunne ideen om et uovervåget netværk være et eksempel på Foucaults pest.
…... Køb adgang for at læse mere

SRP om RSA og overvågning i Matematik A og Samfundsfag A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.