Fred hviler over Land og By | Aftensang

Her kan du høre en podcast om digtet ”Fred hviler over Land og By”. Digtet kendes også under titlen "Aftensang". Det er skrevet af B.S. Ingemann og udgivet i Harpen. Et æstetisk Tidsskrift. i 1823.

Digtet indgår i både Højskolesangbogen og Den Danske Salmebog. Begge steder i en forkortet udgave, som udelader den sidste strofe fra det oprindelige digt.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke digtet. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om det eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst digtet først.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om “Aftensang”, også kaldet "Fred hvile over Land og By", en salme af B.S. Ingemann, der er skrevet i 1822. Jeg har med mig Michael og Kasper, som er redaktører i Dansk, til at tale om salmen. Kasper, kan du lige opridse for os, hvad det er for en salme, vi har at gøre med til en start?

Altså, vi kommer til at fokusere på den som en tekst og som et digt primært, og den er i salmebogen med 7 strofer, eller vers, som det nogle gange kaldes. Der er faktisk også en ottende strofe, som vi også tager med her, som er spændende i sig selv. 

Som titlen siger, er det en aftensang, der handler om den fred, der indfinder sig om aftenen og gerne skal indfinde sig, men som måske er lidt svært at få til at indfinde sig, hvis vi taler indholdsmæssigt. Det kommer vi tilbage til. 

Men lad os se på teksten ud fra dens opbygning og komposition. Det er tydeligt, at den er helt harmonisk og regelmæssigt opbygget i de her 8 strofer med 4 verslinjer i hver. Der er tale om korte linjer, en regelmæssig rytme og et rimmønster, der går igen hele vejen i et krydsrim. Hvis vi ser på indholdet af digtformen, kan vi se at i første strofe er der en panoramisk bevægelse, hvor første og anden strofe er nærmest sammenhængende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fred hviler over Land og By | Aftensang

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.