Kræft - Stor Rapport i Biologi

Kræft - Stor Rapport i Biologi

Dette er en større skriftlig opgave om kræft og kræftbehandling. Vi undersøger risikofaktorerne og de biologiske processer som er involveret ved kræft. Vi diskuterer også kræftbehandlingen i dag, og hvilke muligheder der kan være i fremtiden.

Indhold

1. Indledning s. 3
2. Fra harmløs celle til livstruende kræftsvulst s. 3
2.1. Manglende reparationsmekanisme s. 4
2.2. Onkogener opstår ved ny mutation s. 5
2.3. Tumorsuppressorer eller mangel på samme s. 6
2.4. Overlevelse af apoptose s. 7
2.5. Immunforsvaret taber kampen mod den spirende kræftcelle s. 8
2.6. Angiogenese; kilden til næring s. 9
2.7. Cellen lever videre trods korte telomere s. 9
2.8. Metastasering og den fuldmodne kræftcelle s. 10
3. Risikofaktorer s. 11
4. Kræftbehandlingen i dag s. 14
5. Kræftbehandlingen i fremtiden s. 16
6. Konklusion s. 18
7. Litteraturliste s. 19
8. Bilagsoversigt s. 20
9. Bilag s. 21

Uddrag

Indledning

Hver tredje dansker får kræft og hver fjerde dør af kræft, sidste år døde 7,5 millioner mennesker på verdensplan, men hvad er kræft egentlig? Ifølge Aschehougs Leksikon er „(...) kræft; ondartede knuder, der består af celler, som deler sig ukontrollabelt, og som ikke respekterer grænser, men kan vokse ind i det raske væv, ind i andre organer.“ Forskellen mellem de forskellige kræftsygdomme er, hvor de optræder og hvilken indvirkning de har på legemsfunktionerne.

Fælles for dem alle er udviklingen fra celle til kræftcelle. En celle skal mange forhindringer igennem før det bliver en dissideret kræftsvulst. Risikoen for, at cellen overhovedet kommer så langt er meget lille , og den enkelte kræftsygdom er også sjælden. Langt de fleste kræftsygdomme er forårsaget af en celle, der får en DNA-skade og derved en potentiel mutation.

Cellen skal overleve en række barrierer, der normalt ville eliminere cellen. Disse barrierer vil blive nærmere beskrevet i opgaven, med henblik på at give et billede af den raske celles udvikling til en kræftsvulst. Mutationer kan opstå tilfældigt ved almindelige celledelinger, men underbygges ofte af påvirkninger som for eksempel sol. Mange risikofaktorer er stadig blot hypotetiske, mens andre er påvist kræftfremkaldende. En diskussion af risikofaktorerne vil tages op. Der bliver stadig forsket i ”Kræftens gåde” og langt fra alt er klarlagt. I dag har man fundet en række mulige behandlingsformer og disse, samt fremtidens mulige løsninger, vil blive diskuteret... Køb adgang for at læse mere

Kræft - Stor Rapport i Biologi

[13]
Bedømmelser
 • 31-01-2010
  sproget er meget fint, og tilpassende til et hjt niveau. stort set hele opgaven gav mig inspiration. den var stort set perfekt.
 • 27-02-2010
  Rigtig gode kildeinformationer samt god opstilling. Sproget er dog nogle steder svært at forstå
 • 12-03-2014
  nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
 • 13-03-2013
  en god opgave . .. ..